Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Ar putea fi cooptat Ceban într-o alianță pro europeană?

Ar putea fi cooptat Ceban într-o alianță pro europeană?

Întâlnirea care a avut loc azi între Ion Ceban și Secretarul de Stat de la Departamentul Românilor de Pretutindeni arată că România își lasă loc pentru viitor, în relația cu primarul Chișinăului.
Această întâlnire este un „cadou” făcut primarului în perioada de precampanie, care îl ajută pe acesta în poziționarea sa. Ceban a trecut în ultimii ani de la poziționarea pro Rusia, la poziționarea pro UE.
De asemenea, întâlnirea „reduce” și spațiul de atac al contracandidaților lui Ceban care plusau pe factorul geopolitic. Primarul Chișinăului este primit la Bruxelles, în SUA, are întâlniri cu oficiali români, chiar dacă de rang mai mic.
De ce se întâmplă toate acestea?
E un calcul politic pe termen lung.
PAS nu are șanse să câștige primăria Chișinău. PAS nu mai poate obține o majoritate de 51% în Parlament. La cum arată lucrurile acum, e puțin probabil să obțină majoritatea și e greu de crezut că lucrurile se vor schimba radical. Nu există mari șanse ca alt partid pro european să intre în Parlament.
PLDM ul lui Vlad Filat are primari și poate încerca. Este greu, dar Filat are experiență politică mare.
PSDE, fostul partid al lui Plahotniuc, este capușat, are un lider slab și a rămas masa de manevră a lui Plaha.
CUB nu decolează și nu crește.
În aceste condiții, Ceban poate fi o variantă, poate fi omul cu care se poate face un compromis politic, dacă reușește să își ducă partidul în Parlament.
PAS a ajuns la putere făcând o înțelegere politica cu PSRM. Doar în formula asta ar putea fi înlăturat Plahotniuc. Așadar, chiar dacă acum pare toxică o înțelegere cu Ceban, asta nu înseamnă că la momentul potrivit, dacă nu ar fi alte variante, nu s-ar face un deal politic.
Probabil acesta este calcul politic care a stat și la baza înțelegerilor dintre Ciolacu și Ceban, probabil de aceea primarul Chișinăului are ușile deschise încă în Vest. Desigur, asta nu se va confirma oficial.
E o variantă de joc pragmatică, chiar dacă pare că este una neprincipială. Și este cam singura.
În cazul în care PLDM ar reuși să capteze o parte din electoratul pierdut de PAS, iar MAN lui Ceban ar intra în Parlament, ar putea exista premisele unei coaliții de guvernare pro europene.

2 comentarii

  1. „… calcul politic pe termen lung…” si -probabil iluzoriu, pentru ca -realmente- razboiul se apropie si de R.Moldova si de Romania…///Reacția Chișinăului după ce Moscova a interzis intrarea pe teritoriul rus a unor oficiali din Republica Moldova (…)___—-___mine active in apele romanesti, explozii la granita tarii, expulzari de diplomati, din ambele parti, etc., semne destul de clare….

  2. Ceban( adica R.Moldova) in Eu? Posibil, insa Europa cere respect total, in toate directiile si situatiile..: „Nicolas Schmit , comisar european pentru drepturi sociale:Europa este îngrozită de modul în care sunt tratați bătrânii, dar și persoanele cu dizabilități din centrele din România. …”///2-… 9 luni gravida, 26 ani… moarta…Nu a primit ingrijiri medicale…”___––____Mesajul lui Alexandru Rafila pentru părinți, după accidentul teribil din 2 Mai: ”M-a șocat starea în care era soferul” ___–-___ …a fost întrebat dacă acest accident de la 2 Mai este o nouă dovadă că avem de-a face cu un stat eşuat, expresie folosită de preşedintele klaus iohannis.”(iohannis, după tragedia de la Constanța: „Statul a eșuat în a-și proteja cetățenii. Modernizarea sistemului de sănătate a rămas mult în urmă” )____–-____ in primul rand, cand 2 criminali sunt in fruntea trebii, devine „normal” ca si crima in halate albe sa ia amploare, in special prin teribila neglijenta(si razbunare), datorata faptului-absolut- ca respectivelor cadre medicale, nu li s-a indesta in buzunare-ca arvuna=down payment- cateva sute de lei…Mai mult acest rafila , NU spune un singur cuvant despre starea parintilor, fratilor, etc., a victimelor, ci doar despre starea criminalului, semn ca stia cine este acesta si asteapta sa „iasa la inaintare”, parintii acestuia(putrezi de bogati, prin specula, in general), pentru a se putea -in final- sa se dea o pedeapsa blanda (sau deloc), tanarului respectiv…Doi), acest ministru al sanatatii nu stie ca utilizatorii de psihotrope au o capacitate( indusa) de a juca intens, diverse roluri, cu schimbari chiar de la secunda la secunda ?! Si 3), nu poti fi atat de porc, incat sa vorbesti de stat esuat si sa nu-ti dai demisia, fiind evident ca din cauza ta personala(plus mafiile arondate), statul roman este esuat, inclusiv „ramanerea , mult in urma, a sistemului de sanatate”, tocmai pentru ca acest iohanis, tine in lux firme( si mii de persoane) de prin Louxemburg, etc., platind chirii exorbitante pentru a-si face vacantele „oficale”, prin Asia si/sau America de Sud…Romani, RUSINE ca suportati asa situatii..

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: