Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
2009 versus 2023. Diferențe! Cât vor pierde PNL și PSD?

2009 versus 2023. Diferențe! Cât vor pierde PNL și PSD?

Acum, când suntem în momentul în care statul trebuie să ia niște măsuri dure pentru acoperirea deficitului, putem vedea că politicienii din partidele de la putere caută soluții pentru ca pierderile electorale să fie diminuate cât mai mult.

România trece prin a doua criză majoră din ultimii 20 de ani. În 2009 am avut parte de măsuri de austeritate dure, care au adus costuri mari pentru partidul ce guverna la acea oră, PDL.

Însă, acum, românii nu mai au aceeași ”toleranță” cu privire la sacrificiul pe care ar trebui să îl facă. O să mă refer aici la starea socială, la așteptări, la situația politică pentru a avea o radiografie cât mai exactă.

Există o mare diferență față de 2009. Dacă atunci era o criză globală, iar românii primiseră în ultimul an informații cu privire la furtuna declanșată în USA și la efectele care loveau toată Europa, acum pare mai mult o criză de sistem. Atunci, criza era interpretată ca o criză mondială care mătură tot în calea sa. Guvernanții aduceau mereu în mesajele lor exemplul Greciei care era la un pas de colaps.

Azi, avem o criză determinată mai mult de măsurile luate de politicieni. Anii în care Dragnea a dat cu pomeni și a creat un deficit structural se resimt acum. Pandemia a adus și ea o destabilizare a economiei, o creștere a inflației. Războiul a agravat criza. Cu toate acestea, majoritatea românilor simt de data asta că nu este o criză care ne lovește de afară și este o criză cauzată de măsurile proaste luate de guvernanți.

Românii trebuie să repare ce au stricat politicienii. Românii trebuie să se sacrifice pentru că politicienii au greșit.

În 2009 așteptările erau mult mai jos. România nu făcuse un salt mare din punct de vedere al nivelului de trai. Pe medie, se trăia mult mai prost decât acum. Deși fusese un mare boom imobiliar, deși creditele cu buletinul erau în plină expansiune, marea majoritate a românilor abia începuse să simtă un soi de prosperitate față de criza economică din 96.

În ultimii ani, s-a format o clasă de mijloc, românii au putut să se bucure de mai multă prosperitate, au început să plece în concediu în străinătate, au început să se dezvolte. E mult mai greu pentru majoritatea să accepte să regreseze, să le scadă nivelul de trai după ce s-au obișnuit cu o situație mult mai bună.

Iar când măsurile economice vizează fix acea clasă de mijloc, când oamenii simt că presiunea se pune pe ei și se creează un tratament diferențiat, atunci nivelul de respingere al politicilor este mult mai mare.

Percepția de inechitate în societatea românească a ajuns la cote alarmante. Pensiile speciale, regimul pensionării pentru unele categorii, dar și privilegiile pe care și le-au acordat politicienii (numiri de rude în aparatul bugetar, numirile politice a unor indivizi necalificați pe anumite funcții, sistemul de pensii speciale, legi cu dedicație) au mărit sentimentul de frustrare.

Românii sunt mult mai puțin toleranți decât erau în 2009, pentru că au trecut recent și prin două crize majore. Pandemia care a adus ”frica de moarte” în cotidian, a creat o psihoză pe ambele părți ale baricadei și a celor pro vaccin și a taberei adverse, dar și războiul provocat de Putin. Chiar dacă răul s-a banalizat acum, asta nu înseamnă că tensiunea acumulată în acest timp s-a descărcat.

O altă diferență majoră față de 2009 – percepția asupra partidelor. Dacă atunci PDL avea imaginea ”reformistului” când a plecat la drum și a abordat criza economică, iar Traian Băsescu era văzut ca un lider puternic care are curajul să își asume măsuri dure, acum PNL și PSD nu beneficiază de același atribut. Nu sunt văzute ca partide reformiste și nici nu beneficiază de ”luna de miere”. PDL abia venise la putere și era ”încărcat” după alegeri, acum Coaliția este la putere de aproape doi ani.

Atunci PDL putea să folosească și a folosit atacul asupra oponenților politici. A arătat cu degetul spre politicile luate de Tăriceanu, măriri de pensii nesustenabile, irosirea banilor din privatizarea BCR. Acum PNL și PSD nu pot da vina pe trecut, pentru că au fost tot ei și nici nu au fost percepuți ca reformiști.

Nici PSD nici PNL nu au avut vreodată imaginea ”reformiștilor”. PSD-ul de tip Dragnea a existat până acum 3 ani, iar liberalii au avut și ei de suferit de-a lungul timpului din cauza conducerii de tip Tăriceanu sau Crin Antonescu.

O ultimă diferență enormă care aduce efecte majore vine din abordarea politică a crizei.  Faptul că Traian Băsescu și PDL și-au asumat tăierea salariilor bugetarilor a părut pentru mulți o măsură în care chiar statul își asumă sacrificiul măsurilor. Nu era totul lăsat pe umerii privaților. Mesajul de atunci cu ”statul obez” în cârca privatului a contribuit la crearea imaginii că statul își asumă și el să poarte povara greutății crizei.

Într-adevăr, după anunțul măsurilor și PDL și fostul președinte și-au înjumătățit procentele.

Acum sunt două partide mari aflate la putere care formează o Coaliție și mai e un pic până la anul când vor fi alegeri. În 2009, era un ciclu electoral la început și era o Coaliție dintr-un partid mare și două partide mai mici, UNPR și UDMR. Atunci exista speranța ca USL va veni la putere și va schimba lucrurile.

Acum, pentru marea majoritate a celor care vor trebui să ducă greul crizei, nu există o opțiune cu adevărat validă. AUR va primi voturi din ”răzbunare” din frustrare, nu neapărat că reprezintă o salvare, că au un program economic și soluții valide, dar le va primi. USR va lua și el, dar nu mai reprezintă o opțiune nici măcar pentru electoratul care i-a votat acum 4 ani.

Diferențele dintre 2009 și 2023 sunt enorme, este greu pentru actuala Coaliție să gestioneze această criză și vor avea pierderi majore. Pot să afirm că vor avea pierderi mai mari decât a avut PDL-ul la acea vreme.

Niciun partid nu va rămâne nici măcar cu scorul actual. Este clar că PNL va pierde cel mai mult pentru că toate măsurile afectează în special electoratul cu profil liberal, dar nici PSD nu va avea cum să rămână în scorul său. Dar cel mai rău lucru nu se va întâmpla acum, ci anul viitor când AUR va putea obține locul unu.

7 comentarii

  1. „…Românii sunt mult mai puțin toleranți…”___—-___si -ca deobicei- vor sari la gatul lui ciolacu*, ca -deh! d’aia este pm, in loc sa-l ia de guler pe iohanis care -este total evident si adevarat- este principalul vinovat de aceasta criza… Daca ciolacu chiar vrea sa arate ca este cineva, atunci trebuie sa mearga la radacina lucrurilor, eliminarea imediata a pensiilor speciale si RECUPERAREA sumelor deja irosite, cat si impunerea altor masuri, expuse de mine de peste zece ani, este evident ca altfel NU se poate… ( * adica ultimul acar trebuie sa plateasca oalele sparte de cei dinainte, situatia va fi absolut convenabila pentru iohan, care -probabil- il va demite si pe ciolacu si -din nou- se va spala pe labe…)

  2. ” …cat va pierde…”___—–___niciunii nu pierd, ei doar castiga, doar ca, cu cartile facute altfel…///2-„…rares bogdan, santaj…. alegeri…”____—-____ porcul care nu a muncit o singura zi in viata sa, se teme ca nu va apuca pensia speciala…Insa -in realitate, totul este doar o alta forma de amanari la nesfarsit, practic, praf in ochii romanilor si ai mai-marilor de la UE care sunt hotarati sa nu mai finanteze Romania, doar pe promisiuni desarte…Situatia este -clar- in favoarea bestiei supreme, care a si spus” Nu vor fi taieri de salarii( concedieri-la stat, etc.) sau taieri de pensii speciale, in acest fel nici nu trebuie sa–l demita pe ciolac, acesta pleaca singur si…treaba este rezolvata…Intrebarea este daca acest ciolac este sincer, sau este parte a mecanismului mafioto-iohanian ?

  3. „… a doua criza majora…”___—___f. corect. „majora”, pentru ca -real- Romania este o perpetua criza, macar in ultimii 80 de ani…: „Cazul Ursu, justitia, oarba…-Germina Nagat)”…pretinde ca se numeste…”___—-___”pretinsul” ( si aruncatul gunoiului sub pres), este „boala” veche romaneasca, practic mai „tot ce misca in Romania” este un fals, doar o pretindere, in realitate aceleasi structuri conduc tara, adica fosta nomenclatura si securitate, prin copii, nepoti, gineri(cazul iohan), rude si prieteni „fidele”( cu interes serios), etc., iar ce este la fel de adevarat, este fptul ca odata cu „iesirea din scena”(biologic+ moarte) a mumiilor comunisto-securiste, NU se va schimba mare lucru, tocmai datorita nepotilor si altor persoane „fidele”, care -succesiv- ocupa toate posturile cheie, generatie dupa generatie, in opinia mea Romania este pierduta, singura sansa ramane perpetuarea acestei uniuni(UE), unde Romania va continua sa fie tolerata si tarata dapa restul tarilor… Unde NU ARE EGAL, Romania este cea mai avansata natie sclavigista moderna, prin lege, bugetul tarii este impartit intre -cel mult- un sfert milion de persoane, adica politic, varf administratie, armata, etc., cazul armatei este unic si la zi si in istoriea intregii omeniri, Romania are mai multi (doar) generali decat au LA UN LOC, USA Anglia si intreg NATO, si plateste „oameni ai armatei”( activi si in rezerva), ajunsi la un numar uluitor, chiar mai mare decat trupele active la zi!!! Iar Romania este „tara minunilor”, este cea MAI PARAZITATA TARA DE PE GLOB SI DIN ISTORIE, si inca de propriul guvern, de propria conducere, ceace-pana la urma- spune ceva si despre populatie, anume ca trebuie sa avem in noi, gena de sclavi…Si parafrazand o alta gaselnita(minciuna frumoasa) romaneasca, putem zice „Toate rele si urata”( insa pretindem invers), trebuie sa recunoastem ceva , anume ca cei cativa indivizi implicati direct in asasinarea ing. Ursu( securistii, militienii si detinutii) au fost-pana la urma- doar scule , instrumente manipulabile(acarii Paun, la responsabilitate), care trebuie pedepsiti drastic, insa -mai intai- trebuie adusi in fata realei justitii, vinovatii morali, adica conducerea tarii( de atunci) cat si prelungirea acesteia, la zi, care continua sa a copere multe crime (in timp ce comite altele, inclusiv genocid medical, dar „democratic”!), oricat am fi de delasatori NU ar trebui sa nu amintim ca acest iohan si banditii din gasca sa, sunt cei mai responsabili de faptul ca asa-zisa justitie romaneasca, continua sa-si bata joc si de romani si de tot conceptul de justitie si umanitate…Iar una din parghiile prin care reusesc(usor si cu brio) sa „conduca”(manipuleze) populatie , este prin exacerbarea numarului de institutii si angajati la stat, care chiar mutual, formeaza un zid si o forta imbatabila impotriva incercarilor de reala democratizare a tarii… :”„Institutul cultural roman al..”(Cronica.ro)____–-____ in Romania, mult prea multe „institutii”, „fundatii, „asociatii”, platite de la buget, care practic sunt parazitare si de neregasit in adevaratele economii de piata… : ///2-…Istoria comunista…”(Ionela Dobos-presshub)___—___”Romania a pierdut multe trenuri *si multe situatii in care putea face pionerat: in context, in primul rand, cateva discipline ar trebui desfintate, iar aici intra istoria, geografia si stiintele sociale(Plus, plus), dar asta nu trebuie sa insemne ca aceste discipline trebuie si anulate, numai ca va fi mult, mult mai ieftin(in primul rand) si va fi mult mai efectiv/productiv , daca aceste discipline vor fi interactive, simplu spus, exista un dascal (pe tara), care face programe pentru o anume treapta si -saptamanal- le trimite scolilor(sau direct elevilor), ce sa citeasca si sa faca rezumat, returnat la sursa, si -trimestrial ,-un examen complex dar expeditiv( tip grila), cei care vor lua note maxime(sa zicem , peste 8), NU mai sunt examinati la sfarsit de an, ceilalti „da” -si la fel de bine- pot ramane repetenti , daca nu „trec”…Iar in cea ce priveste istoria comunista, trebuie tratata cu aceiasi masura, elevii trebuie sa fie indrumati sa citeasca orice surse VERIFICABILE, si nu diverse teorii ale zealotilor(pro sau contra, comunismului, a Monarhiei, a capitalismului, etc.) si astfel cei cu ” aplecare” spre una din aceste discipline, -cel mai bun- va fi viitorul dascal de maine , de la minster, chiar daca -intre timp- el a imbracat o cariera mult mai pragmatica… Asa si cu „diplomatii”, aceste scoli costisitoare trebuie desfintate, ORICINE( se califica) poate deveni diplomat, dupa un curs on line, de max. 1 an, iar aceste slujbe trebuie sa fie NUMAI 1/2 norma, cuplul respectiv trebuie sa fie in stare sa-si gaseasca o slujba(tot 1/2), in tara respectiva, cei mai suitabili ar fi dascalii si artistii, care pot deschide clase de arte( muzica, pictura, etc.) sau de „limbi straine”, , iar acestora, guvernul trebuie sa le plateasca pentru pozitia respectiva si sa le ofere gratis locuinta si eventuala sala de clasa/expozitie,… Insa -inainte de toate- cei doi , trebuie sa se precalifice, in primul rand cereri generale(cazier curat, sanatate, etc.) si apoi trebuie sa stie f. bine cel putin una din marile doua limbi vorbite international(Engleza, Spaniola), si -desigur- limba nationala, pentru tara unde respectivii fac aplicatie…Aceasta ar salva milioane -lunar- de la bugetul tarii si ar transforma aceasta profesie in ceva extrem de competitiv si intr-un serviciu public de inalta calitate…( * cu un ‘ulica franaru’-iohanis- pe post de sef de tren, Romania va pierde si traversele si sinele de la calea ferata…)

  4. ” banditii niciodata nu pierd”/Crize valutare___—___ noua criza valutara(superexacerbata daca Romania este atrasa in razboi), va conduce -INEVITABIL- la pierdearea(„evaporarea”) a sute de milioane de euro/dolari, apartinand „oamenilor de rand”, adica care au si ei economisit 30-40 mii euro, marii rechini- in ultima instanta- au si de unde sa piarda si oricum , banii lor sunt din furat…///„… crize valutare…”___–-___cand -prin 2005-2006, cineva de la Ambasada Japoniei ne-a spus ca intram in criza (ceace s-a „intamplat”, insa s-a dat vina pe criza mondiala), „ce mai freamat, ce mai zbucium”, adica „desteptii”- inalti functionari romani, au si sarit cu ” Ce, ba, ne invata pe noi japonezii?!”, ca si cum Japonia n-ar fi fost-de decenii- a doua mare putere economica a lumii, ci o tara de prin lumea a saptea…Alti-5-6 ani in urma , presedintele Frantei a zis :” Sangerati!Pierdeti oameni!”, si la fel nimeni
    (de sus) nu a dat doi bani pe acest semnal de alarma(total prietenesc), si -iata! Romania nu mai are oameni sa-i angajeze nici in munci necalificate, iar trendul golirii tarii(de forta de munca apta, tanara), continua…Mai jos 2 comentarii mai vechi, care raman la fel de actuale si -aplicate in practica- salvatoare:”
    am citit articolul complet si din tot acest articol si un comentariu, reise ca mult-laudata ajutorare diasporo-romaneasca ar fi „on”, insa nu cred ca este asa, daca chiar asa ar fi, atunci cum de nu se intelelege ca tot raul vine si provine din tara -mama (cum spune comentariul de pe presshub), si atunci alianta diasporei ar trebui sa se concentreze pe INTORSUL ACASA(unii, aranjati, chiar vor sa ramana in strainatate, este total ok), si daca numai 50% din diasporeni (din toata lumea) vor sa se intoarca acasa, atunci -ORGANIZATI- nimic nu le mai poate sta impotriva, cel putin 2 milioane de adulti(intorsi acasa) si familiile lor (plus rude de aproape), realmente pot transforma Romania, de la un cap la altul.Plus , ca fiecare din acesti 2 milioane de adulti pot veni cu un minim minimorum de o mie euro,ceace reprezinta(minim 2 Miliarde euro) un alt mijloc de a avea un leveraj puternic , in politica romneasca…Deci, solutia consta in organizare, pe localitati , regiuni si tari(din diaspora), ridicare la nivel de leaderi a celor mai buni( care nu au fost afiliati nomenclaturii si securitatii comuniste SI NICI care fac jocurile puterilor postdecembriste), adica persoane cu ceva vechime in strainatate si care au reusit prin munca sa se impuna macar in breasla si care au o viziune corecta si puternic sustinuta de realitate, despre evolutia Romaaniei…Altfel, Romania (statul, adica banditii ihan, dincu, ciuca, catztu, etc.) nu poate face mai nimic (chiar daca ar vrea) , pentru diaspora (mai ales pentru cei ilegali), , insa tot diaspora este si aici vinovata, isi face poze cu trimisii sau liderii locali ai partidelor romanesti, adica ii place sa fie dusa cu zaharelul, desi intorsi in Romania- bine ORGANIZATI- pot matura si desfiinta intreaga clasa politica actuala( si trecuta), si reseta Romania pe principii economice sanatoase, adica stat mic, functional, armata redusa cu peste 90%, 10 judete, max. o suta parlamentari, ministere confluate, etc., cat si crearea de oportunitati economice pentru orice doritor(adica imprumuturi de stat cu dobanzi minime, plus alte facilitati)…Sa nu uitam ” ca-n voi e si numar si putere”, si ” unde-s multi, puterea creste”, numai cu ADEVARAT UNITI, clasa mafiotica politica din Romania, mai poate fi stopata( si distrusa) in a distruge ea, complet, tara, iar-daca nu- atunci va fi prea tarziu, nici nu va mai exista loc de „intors acasa”…

    RĂSPUNDEȚI
    LevSt.19/07/2022 LA 17:00
    „…Din perspectiva tinerilor absolvenți de liceu care doresc azi să plece la studii în străinătate, dacă au posibilitatea să o facă, iar mâine aleg să părăsească definitiv România,…”___–___bine punctat, as indrazni sa dau procente, probabil ca nici 5% NU ” Democrația sub pachetul de legi al României educate.
    România educată este un proiect de țară inexistent,…”(Raluca Alexandrescu) „…Din perspectiva tinerilor absolvenți de liceu care doresc azi să plece la studii în străinătate, dacă au posibilitatea să o facă, iar mâine aleg să părăsească definitiv România,…”___–___bine punctat, as indrazni sa dau procente, probabil ca nici 5% NU au posibilitatea sa o faca”, insa peste 50%(as zice „la sigur”) se gandesc permanent sa plece din Romania, si cred ca cel putin 20% chiar pleaca,cea ce -din start – este o greseala, Romania are in esenta ei multe oportunitati(fizice=materiale si umane) sa existe ca o tara model, insa -chiar si acesti tineri- se lasa dusi de nas , exact de ce are mai pervers Romania, politicienii si de ieri si de azi, si-probabil- si de maine…”Lupta se da acolo, acasa”, odata plecati, apetitul pentru o tara mai buna scade, se rezuma la trimis ceva bani celor ramasi acasa, bani-de multe ori- castigati cu mult prea multa truda, nejustificata…Inca odata, „LUPTA SE DA ACASA”, doborati clasa politica , armata si popimea si NUMAI ASTFEL, veti fi liberi si etalon de prosperitate…

  5. „… deficitul bugetar… pensii speciale…”(cronica.ro)___–-___legatura este evidenta insa „the big picture” este chiar groaznica: „Falimentul Romaniei PSD-iste(Rodica Culcer) ___–___Da, Romania este putreda si pe duca…Indiferent cine este „mare preoteasa”( si-i va canta prohodul), pesede sau penele, insa nu trebuie sarit (de la realele responsabilitati-mai ales intr-o republica semiprezidentiala, adica -cum-necum- unde pres-edintele isi face partea leului= drepturi supreme , chiar daca -apoi- le vinde pentru o vacanta in Brazilia, etc.) iohanis( la zi), in sfarsit, situatia spune clar, ca NU exista speranta din interiorul tarii, aceasta notiune( de tara, stat), mai poate avea o ultima speranta, anume DIASPORA, daca si acolo se mai poate gasi un respect si adevarata dragoste pentru tara natala, altfel -DA!- totul este pierdut , chiar daca Romania va fi inca tarata in coada UE, pentru ca demografic, tara va suferi schimbari uriase, in max. 30 de ani, asiaticii si ungurii, vor domina…Dar intotdeauna „speranta moare ultima”, Romania a pierdut ( a irosit) sansele de a se intoarce la MOnarhie(=stabilitate, coherenta, predictibilitate, prosperitate generala, etc.) cu infuzie Engleza, dar -iata!- dumnezeu sau natura oarba ne mai ofera o sansa de insanatosire, iar aceasta deriva din faptul ca o alta mare putere mondiala( dealtfel dintotdeauna), stralucitoarea Spanie, are o infanta tanara(Sophia), care ara putea deveni Regina Romaniei, alaturi de un Rege roman( ar satisface -pe deplin- machismul popular romanesc), iar aici, sunt sigur ca in lumea larga (dar , special, in Spania) au emigrat (20-30 ani in urma), familii de romani cu copii mici si pe care i-au educat incat acestia au si scoala si maniere si perspective, pe scurt, sunt si destepti si frumosi si onesti, si care pot accede la mana Infantei, iar Regele si Regina Spaniei nu cred ca ar avea nimic impotriva , avand in vedere ca insasi Regina Spaniei este „din popor”, a lucrat ca jurnalista la CNN… Cer acestor persoane sa gandeasca putin la acest lucru si prin canalele oficiale locale sa treaca la actiune, s-ar putea ca , chiar sa fie ultima sansa a Romaniei…

  6. Inca odata, singururii care pierd , sunt oamenii jefuiti permanent, cat si tara, in ansamblu, care se indreapta spre dezastru suprem:”ciolacu: Avem .cea mai mare evaziune fiscala din Europa…”___plus, cele mai mari cheltuieli NEJUSTIFICATE din buget:(ex.)” Ministerul Familiei, in chirie de 5oo MII Euro/an.(…)___—__Revin cu o mai veche idee: asa-zisa Casa a Poporului ( de facto, Casa Talharilor), trebuie vanduta sau inchiriata unei firme specializate(in subinchirieri), iar asa-zisul parlament( o adunatura de sharlatani, multi dintre ei doar martori la caratul apei, adica -pe fond- cretini), redus la max. O SUTA membri, mutat orinde, numai asa -in zeci de ani- magalomana investitie/cladire poate aduce un profit, altfel, intretinerea acestei cladiri ( de catre stat-adica din taxele colectate de la populatie), va sapa o groapa bugetara, din ce in ce mai mare, care ,in catziiva ani se va apropia de -macar- 1/2 din tot PIB-ul tarii, pe un an…Altfel, aceasta fierea-pamantului, se inscrie perfect in planurile cincinale(2) ale lui gaga de Sibiu, adica terminarea Romaniei, din interior, „sa nu se prinda duJmanii., !!!.”

  7. UN ALT EROU AL pesede:„…buzatu…”___–-____ mai bine-zis ratosu …: „ Emilia Șercan: „ANI cum de nu a văzut că Dumitru Buzatu are 14 case și terenuri, păduri, șalupă, mașini de lux și zeci de mii de euro?”…politicieni corupti(pleonasm, nu?)___–___ asa si cu ANI si „integritate” dar pus in ghilimele, aproape sigur, acest „flagrant” este o rafuiala intre asa-zisa justitie( inclusiv ani) si unul dintre clienti, acesta si-o luase in cap si -pur-si-simplu NU mai platea cotizatia lunara , spre „nas”, nu m-as mira ca nasul cel mare (gaga de Sibiu) sa aiba si el partea lui, chiar numai cate o suta de euro/luna, insa de la miile de mafii care -realmente- formeaza (nu numai sufoca) Romania, , inseamna cateva milioane bune/an, de euro, puse in conturile secrete din Austria si Germania( sau oriunde), trebuie sa fii cretin (sau mafiot de’al lor) sa mai crezi in baliverne, anume ca dupa aproape zece ani de uriasa talhareala nationala, seful tarii nu este implicat…Asta va fi marea pata- in istorie- peste Romania, acceptarea la maximum si la vedere, a sclavagismului impus de sub 2 % din populatie, si -f. probabil- marile puteri, chiar vor zice” O tara si un popor, care merita a fi sterse din istorie”… Cum este posibil ca un popor mare( raportat la cel putin alte 20 de tari/popoare mult mai mici), in realitate mediu, sa accepte sa plateasca aproape 2 MII de generali si alte zeci de mii de asa-zisi ofiteri, fie cu salarii uriase , fie pensii speciale, cand- este parademonstrat- atmata romana s- dovedit permanent( in ultima suta de ani) doar o grupare caracterizata de lasitate , tradare si pupincurism, o intreaga casta de paraziti scarbosi, infumurati si batzaosi, dar altfel, iepuri…Mai mult , o mare parte din acest asa-zisi ofiteri traiesc de luni si ani , in alte tari, desi ei ar trebui sa fie permanent in tara, „just in case”, asa ca cer d-nei Sercan sa declanseze o investigatie si sa prezinte publicului cati asa ofiteri mananca banii-total necuveniti, furati de la gura copiilor romani- prin alte tari, care prospera de pe urma acestor 2 grupe, palmasii fugiti din Romania( din cauza urmatorilor), si exploatatorii autohtoni, care -precum boierii- timpului, isi petrec mai tot timpul, in alte tari, absolut mult mai bine arnjate, pentru a satisface nevoile lor de lux si bunastare, chiar daca si ei insasi stiu ca totul, DIN FURAT…A spune ca ei insasi se considera a fi PORCI, e alta poveste…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: