Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
 De ce se teme PSD de controalele făcute de AEP?

 De ce se teme PSD de controalele făcute de AEP?

PSD a arătat zilele trecute, încă o dată, că nu contează nici legea, nici oamenii, nici imaginea, atunci când dorește să își ascundă ilegalitățile. Recentul scandal de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) vine să ne arate încă o dată că PSD utilizează toate instituțiile statului în folos propriu.

Aici puteți vedea filmul evenimentelor într-o anchetă foarte bună a ziarului Adevărul.

Suspendarea controlului AEP, care viza folosirea subvenției către PSD, destituirea Directorului Toma Costreie, amânarea controlului Curții de Conturi pentru anul viitor, sunt acțiuni menite să apere PSD și pe liderul Liviu Dragnea de apariția unor informații compromițătoare în spațiul public.

Newsweek a dezvăluit faptul că trezorierul partidului a achiziționat din banii primiți de partid de la bugetul de stat mașini de lux, care erau folosite în interes personal de către Mircea Drăghici, trezorierul PSD.

Probabil mai sunt și alte lucruri care nu au apărut public până acum, iar liderii social democrați nici nu doresc să apară.

sursa

Dezvăluirile făcute de presă au reprezentat momentul în care liderii PSD s-au trezit și au început acțiunea de blocare a controlului. Fără să le pese de ce va spune presa, l-au demis pe Toma Bogdan Costreie pentru un motiv aberant – lipsa declarației de apartenență la un partid politic – deși acesta ocupa funcția din 2016. Astfel, avem și primul precedent creat: un director dintr-o instituție publică este demis de Parlament, deși nu acesta este angajatorul și nu avea competența. Demiterea este ilegală, dar cine se mai oprește în loc de argumente de acest gen?

Curtea de Conturi refuză controlul cerut de AEP privind subvențiile primite de PSD. Persoanele incomode sunt înlăturate, AEP suspendă controlul.

Social democrații au reușit într-un timp foarte scurt să pună batista pe țambal și să oprească controlul.

Rămâne întrebarea: ce vrea să ascundă PSD? De ce au folosit aceste mișcări de forță, folosind două instituții ale statului, pentru a bloca controlul?

Mișcarea este cu atât mai ciudată cu cât în acest moment este început și un dosar penal privind folosirea banilor publică de către PSD.

sursa

Chiar dacă social democrații au reușit să oprească controlul efectuat de AEP, este greu de crezut că vor putea opri și cercetările făcute de DNA în acest caz.

După intrarea pe fir a DNA, este greu de crezut că social democrații vor putea să ”repare” ilegalitățile pe care probabil le-au făcut.  Blocarea AEP și amânarea controlului făcut de Curtea de Conturi nu le aduce decât un câștig de timp și posibilitatea să se ”victimizeze” iar, să acuze că ”statul paralel” îi abuzează, îi persecută. Era mult mai greu să facă un joc de acest gen în cazul în care AEP scotea rezultatele controlului, decât în cazul DNA.

Ca să fie însă filmul complet, trebuie spus și faptul că PSD a avut grijă de oamenii săi de la AEP. Doi dintre funcționarii care nu au vrut să semneze procesul verbal de control sunt promovați. Constantin Rada a fost numit prin delegare director general, iar Ioan Mincu director adjunct.

Până vom vedea ce vrea să ascundă PSD de ochii publicului, rămânem cu situația de fapt: Instituții blocate și oameni demiși.

Lasă un răspuns