Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Calculele lui Dragnea în privința candidatului la președinție.

Calculele lui Dragnea în privința candidatului la președinție.

Am văzut că în ultimul an poziția lui Dragnea în privința candidaturii sale la prezidențiale s-a schimbat la 180 de grade. Dacă anul trecut spunea că Tăriceanu este soluția PSD-ALDE pentru o candidatură la președinție, în ultima vreme, Dragnea lasă să se înțeleagă că ar putea candida chiar el.

Momentan este un joc între cei doi. Tăriceanu este ținut în corzi de liderul PSD. Parlamentul nu a aprobat încuviințarea începerii urmăriri penale în dosarul pe care îl are liderul ALDE.

Miza principală este presiunea pe care ar trebui să o pună Tăriceanu pe Tudorel Toader pentru adoptarea ordonanțelor din justiție, amnistia mascată, care l-ar scăpa pe Dragnea de procesul pe care îl are.

Așa cum observa și Dan Turturică într-o analiză pe blogul său, jocul este din ce în ce mai străveziu.

În zilele ce vor urma vom vedea dacă șantajul la Tăriceanu va avea efect și dacă Tudorel se va conforma. Dragnea își dorește cu orice preț să scape de justiție. Aceasta este principala miză. Din acel moment vor începe cu adevărat calculele pentru candidatura la președinție.

 

Care sunt premisele de la care vor pleca PSD-iștii atunci când vor fixa candidatul pentru prezidențiale?

 

1) Succesul.

Pot câștiga președinția? S-a văzut în ultimele cicluri electorale că stânga nu poate câștiga președinția în România. Nici acum situația nu este schimbată. Klaus Iohannis pleacă cu prima șansă. Dragnea stă foarte prost în sondaje. Șansele lui sunt aproape nule. PSD nu are forța să câștige președinția.

 

2) Miza principală – Guvernarea.

Liviu Dragnea știe că are nevoie de pârghiile guvernări pentru a se menține la putere în interiorul partidului. Șeful PSD a înăbușit toate revoltele, a schimbat premierii, a păstrat controlul în partid pentru că a avut ce negocia. A oferit funcții guvernamentale, a negociat cu șefii județeni ai partidului, permițând acces la putere și la bani.

Dragnea nu poate crea iluzia câștigării alegerilor din 2020. PSD-iștii văd care este scorul partidului. Știu și ei că numărul de parlamentari s-ar putea înjumătății. De aceea Dragnea, ca să supraviețuiască politic, are nevoie să își păstreze guvernarea.

O luptă cu Tăriceanu, o campanie prezidențială în care ALDE și PSD devin adversari, crește riscul unei rupturi și în cadrul coaliției de guvernare.

Există foarte multe nemulțumiri în acest moment în rândul celor de la ALDE, în privința tratamentului la care sunt supuși în teritoriu de către PSD. Într-o campanie toate aceste nemulțumiri se vor amplifica, atunci când cele două partide devin adversari.

Dragnea știe că adevărata putere este la Guvern. Aici sunt banii, aici este puterea reală. Cu pârghiile guvernamentale poate să își mențină funcția de președinte PSD, chiar și după un eșec electoral în prezidențiale.

 

3) Echilibrarea raportului de forțe.Decredibilizarea lui Tăriceanu.

Dacă Tăriceanu va ceda la șantaj, iar ministrul ALDE va porni procedura pentru aprobarea ordonanțelor de schimbare a codurilor penale, liderul liberal va fi una dintre principalele ținte ale electoratului de dreapta. Dacă acum fostul premier se bucură de o susținere din partea unei părți a electoratului de dreapta, în momentul în care Tăriceanu devine salvatorul de facto al lui Dragnea, lucrurile se vor schimba. Șansele lui Tăriceanu de a câștiga președinția se vor reduce.

Dacă mâine ar fi alegeri prezidențiale, Tăriceanu ar pleca oricum cu șansa a doua. La acest moment, ar obține un scor mai bun decât Liviu Dragnea, dar tot nu ar putea să îl bată pe Iohannis. Un proces de decredibilizare înaintea cursei pentru prezidențiale ar reduce șansele lui Tăriceanu de a smulge voturi în afara bazinului pe care îl are PSD.

 

4) Țapul ispășitor

 Dragnea are experiență politică. A văzut ce s-a întâmplat cu toți candidații PSD la președinție care au pierdut cursa. Năstase, Geoană, Ponta au fost măturați.

Într-adevăr, PSD-ul de acum nu mai este partidul de altădată, cu șefi de județ puternici, cu lideri care puteau începe un război împotriva conducerii centrale. Chiar și așa, pentru șeful PSD ar fi mult mai convenabil să păstreze pârghiile guvernării, să stea deoparte de un eșec previzibil, să îl lase pe Tăriceanu să fie țapul ispășitor, candidatul care pierde lupta. Dragnea ar poza în liderul cerebral, care a propus candidatul cu cele mai mari șanse, liderul care face totul pentru păstrarea alianței cu ALDE.

 

Toate aceste lucruri vor fi calculate, analizate de Dragnea și echipa sa. Tăriceanu ar trebui să analizeze și el pașii pe care îi va face în perioada următoare. Chiar dacă acum este șantajat cu dosarul de la DNA, chiar dacă Dragnea poate să îl țină agățat, până la urmă și liderul ALDE are atuurile sale. Dacă mai poate controla parlamentarii din grupul său, poate oricând să joace agresiv, să răspundă la șantaj cu șantaj. Cel mai grav lucru pentru Dragnea ar fi să piardă guvernarea.

Lasă un răspuns