Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Cioloș nu mai trebuie lăsat singur!

Cioloș nu mai trebuie lăsat singur!

În momentul când USR s-a unit cu Plusul lui Cioloș, am fost printre cei care am spus că partidul condus de Barna a făcut un lucru bun, demonstrând maturitate. Chiar dacă au cedat mult la negocieri în favoarea PLUS, USR câștiga prin faptul că elimina o posibilă confruntare electorală între două partide, care au cam același tip de electorat.

Cred în continuare că pentru cele două formațiuni asocierea făcută este un lucru bun. Doar că trebuie să treacă la o altă formă de organizare, ca să evite problemele de tipul celor create ieri și azi.

Așa cum am spus și ieri, cazul ”Oana Bogdan” a devenit serios atunci când arhitecta a ales să formuleze o replică detractorilor săi în care mai mult s-a afundat, arătând că nu înțelege foarte bine conceptele pe care le folosește (consideră serviciile de tip Uber un tip de transfer de proprietate într-un bun comun, când, de fapt, avem de-a face cu piață pură). Așadar, o eroare de comunicare jenantă.

http://www.hrituc.ro/2019/03/05/problema-usr/

Din păcate după acest episod, Cioloș a ales să aibă două reacții și mai proaste.

Prima reacție:

“Nu este în regulă modul în care a fost interpretată de unii, inclusiv în presă. Oana Bogdan este un antreprenor de succes, deci care a valorificat proprietatea privată și care își pune problema modului în care resursele pe care le avem de gestionat, ca societate, le putem gestiona colectiv, le putem gestiona în comun. Și responsabilitatea pe care o avem ca cetățeni, dincolo de familie și dincolo de cupluri, pentru a lucra în comun, pentru binele societății”

A doua reacție:

”O să încep să îi chem la tribunal pe oamenii ăștia care fac afirmații nefondate, care răspândesc astfel de zvonuri și de minciuni ca să văd care sunt dovezile. Pentru că asta aud de câteva săptămâni, de când am înființat partidul, unii lideri politici cărora le este teamă de ceea ce ar putea să reprezinte PLUS și de ceea ce ar putea să reprezinte Alianța 2020 USR – PLUS care nu au alte motive de care să ne acuze și astfel inventează tot felul de lucruri”

După cum vedem, Cioloș nu recunoaște greșeala făcută de omul său și continuă să susțină o idee proastă, amenințând într-un final cu judecata pe ziariști și pe cei care vorbesc de rău partidul. Din păcate toate aceste episoade aduc pete negative pe imaginea alianței USR-PLUS (Alianța 20-20). Am spus de multe ori că Cioloș are probleme de poziționare și am arătat de-a lungul timpului unde a greșit.

http://www.hrituc.ro/2019/01/20/cum-se-comporta-ciolos-in-campanie-si-intr-o-criza-de-imagine/

Cioloș are câteva vulnerabilități majore pe care nu le poate acoperi, iar în acest moment el riscă să ajungă o piatră de moară de gâtul alianței. Fostul premier se poate ”consuma” mult prea devreme, dacă este lăsat ”prizonierul” echipei de comunicare pe care o are și dacă acesta este tratat în continuare ca Mesia. Este departe de a fi un om politic, iar ”onestitatea” sa, imaginea omului modest, corect, nu pot compensa toate minusurile pe care le are.

Nu pot să îi dea forța de care are nevoie într-o campanie electorală. Cioloș nu are nici verb și uneori se ”poziționează” total greșit în abordările sale.

Aici trebuie să intervină echipa. USR este într-o alianță, iar acum va deconta și greșelile lui Cioloș. USR a mers bine și a reușit să facă performanță. A jucat în echipă, în special după plecarea lui Nicușor Dan și a reușit să facă un brand, să creeze o emoție și o așteptare în rândul unei părți din electorat.

Este momentul acum ca Dan Barna, Ghinea și ceilalți lideri din USR să pună piciorul în prag și să facă un mecanism în interiorul alianței ca astfel de lucruri, cum a fost cazul Bogdan, să nu se mai întâmple. Nu cred că Barna a fost consultat de către Cioloș atunci când acesta a amenințat că va da în judecată pe cei care vorbesc de rău partidul.

Problema generată de tânăra arhitectă nu a rămas problema ei și a devenit problema întregului partid. În momentul în care Cioloș i-a luat apărarea și a continuat pe linia aceasta, a adus problema în curtea partidului.

Întotdeauna, comunicarea unui partid trebuie să treacă printr-o echipă politică. Decizia politică și-o asumă liderii. Oamenii politici trebuie să își dea girul asupra poziționării și a mesajului. Mai ales într-un moment de criză. USR-PLUS au trăit un moment de criză. Început de la o prostioară, continuat cu răspunsul dat de arhitectă după apariția atacurilor, precum și cu poziționarea lui Cioloș. Toate acestea nu au făcut altceva decât să adâncească criza și să mărească pierderile punctelor la capitolul imagine.

De aceea, oamenii din conducerea USR trebuie să fixeze un mecanism coerent în cadrul Alianței, un grup politic care să fie responsabil cu comunicarea, astfel încât să fie evitate aceste lucruri. PLUS are câțiva oameni buni, nerodați încă în bătălia politică, dar care pot veni și ei în această echipă. Alianța trebuie să înțeleagă că în special trebuie să își asume un joc de echipă, cu consultări pe teme, cu decizii ale board-ului. Altfel, vor apărea inevitabil frustrările la baza partidului, iar proiectul politic se va consuma înainte de vreme.

1 comentariu

  1. Antreprenor de succes este considerată și doamna Grapini. (Da, acea Grapini.) Practic, judecînd după prezențele lor publice de pînă acum, singura diferență dintre cele două doamne, cea a domnului Dragnea și cea a domnului Cioloș, este cea fizică: spre deosebire de Grapini, lui Bogdan i-ar sta chiar bine într-un lan de maci.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: