Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Dragnea pune presiune pe judecători!

Dragnea pune presiune pe judecători!

Dragnea a spus la Adevărul Live că duminică seara, după anunțarea rezultatelor alegerilor europarlamentare, PSD va anunța candidatul cu care va merge la prezidențialele din toamnă.

Liderul PSD a gândit această stratagemă, lansarea în cursa prezidențiale, doar pentru a mai pune presiune pe judecătorii care vor avea pe 27 mai, a doua zi după europarlamentare, sarcina să dea un verdict în dosarul angajărilor fictive.

Este o mișcare disperată a lui Dragnea. E un ultim efort de a pune presiune pe completul de judecată. Șeful PSD, împreună cu avocații săi, au încercat toate manevrele posibile și imposibile pentru a amâna acest verdict. Dacă privim derularea acestui proces, cum s-a desfășurat el și tertipurile care s-au folosit, vom observa că tot timpul a fost un joc în paralel, între mersul dosarului și promovarea legislației privind amnistia mascată.

Dragnea a sperat tot timpul că va reuși, prin guvernul Dăncilă, să își scape pielea, să promoveze legislația necesară, amnistia mascată, pentru ca astfel să rămână în libertate și să tragă sforile în politica românească.

Acum, în ceasul al 12 lea, când s-au separat apele și Dăncilă a refuzat să îi ofere amnistia, liderul PSD încearcă să mai folosească o ultimă armă în lupta sa pentru libertate.

Dragnea știe că judecătorii sunt și ei oameni. Până la urmă, oricât ar sta cu legea în față, oricât ar încerca să ignore elementele politice, judecătorii nu sunt niște zei, cu puteri supranaturale. Sunt oameni, cu probleme, care se uită și ei la procesele prin care trece România, sunt afectați de schimbările care au loc zi de zi în justiție. Poate și ei, în intimitatea lor, se întreabă dacă reformele din România sunt ireversibile sau nu, dacă statul de drept va mai exista sau nu, dacă magistrații își vor mai putea păstra independența sau Secția Specială le va pune lesa de gât. E drept, judecătorii sunt oameni mai puternici decât media oamenilor obișnuiți care practică alte meserii. Meseria lor îi călește, îi face mai puternici, dar până la urmă, ei tot oameni sunt.

Dragnea vrea să speculeze exact acest element, faptul că și judecătorii sunt oameni și încearcă să pună presiune pe aceștia, cu anunțul privind candidatura sa la prezidențiale. Nu e o misiune ușoară pentru niciun judecător, să dea o sentință favorabilă sau nu, care îl vizează pe politicianul ce conduce un partid de 30%  și care candidează la cea mai mare funcție în stat.

Cu cât scorul PSD va fi mai mare în aceste alegeri, cu atât presiunea pe judecători va fi mai mare. Scorul PSD, obținut în aceste alegeri, va fi elementul de discurs, apărarea dacă vreți, pledoaria, care ne va arată că Dragnea este nevinovat.

Jocul televiziunilor de casă, Antena 3 și RTV va fi unul simplu. Vor avea un singur discurs: șeful PSD este nevinovat și forțe obscure vor să îl bage la pușcărie pe liderul care este apreciat de popor. Aduceți-vă aminte ce apărare, ce discurs a creat Antena 3 pentru a justifica ”nevinovăția” lui Voiculescu. A creat ”Telepatia” un narativ senzațional, care avea ca menire doar distrugerea adevărului din dosar și introducerea unui act de manipulare, menit să îl albească pe patronul trustului și să îl pună în ipostază de victimă a sistemului.

Aduceți-vă aminte cum magistrați onești au fost efectiv linșați de presa PSD. Cum s-au inventat fapte, s-au creat realități paralele, s-au trucat fotografii, doar pentru ca PSD să își impună discursul său. Amintiți-vă cum jurnaliști cădeau în genunchi pe scenă, își jucau rolul, încercau să se victimizeze, doar pentru a încerca oprirea recuperării prejudiciului pus de către judecători.

Așa va fi și acum, dacă scorul PSD de sâmbătă va fi mare. Toată presa aservită PSD va crea o realitate paralelă, vor crea imaginea unei țări care îl vrea pe Dragnea la conducere. Vor fi amenințări la adresa judecătorilor, vor fi insulte. Se va folosi tot registrul de manipulare. Se va face totul pentru a se crea presiunea necesară. Vom vedea toate vedetele națiunii ținând discursuri pro-Dragnea, invocând scorul din alegeri ca argument suprem. Se va introduce teza: democrația să nu fie viciată de către o sentință într-un dosar atât de meschin. Se va invoca faptul că nu a fost o infracțiune gravă, că e un dosar fabricat și că judecătorii trebuie să țină cont de toate aceste aspecte.

Gândiți-vă la toate aceste lucruri și puneți-vă în locul judecătorilor.

De votul românilor, de rezultatul acestor alegeri va depinde și viitorul lui Dragnea, dar și al justiției din România. Un rezultat prost al PSD va duce la panică în tabăra social democraților, în presa arondată, în grupurile de influență. Tot jocul se va reseta.

 

Lasă un răspuns