Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Cine are interesul să cadă Guvernul Dăncilă? Ponta și Orban

Cine are interesul să cadă Guvernul Dăncilă? Ponta și Orban

Partidele nu își doresc la acest moment ca Guvernul Dăncilă să cadă. În ciuda declarațiilor pe care le puteți vedea, trebuie să știți că un partid politic se gândește în primul rând la interesul său, la beneficiile pe care le poate avea de pe urma unui act politic. Situația politică din România este extrem de complicată. Mai este un an până la alegeri, Parlamentul este dominat de PSD.

Acum, în configurația actuală a Parlamentului, nu se poate puna problema nașterii unei coaliții ”naturale”, cu principii și valori comune, care să susțină un premier. PNL, USR, PMP, ALDE, PRO România sunt partide extrem de diferite. Nici nu vor, nici n-ar putea să formeze o coaliție guvernamentală.

Niciun partid nu își dorește să vină la Guvernare fără să aibă o majoritate convenabilă în Parlament, fără să aibă măcar un partid aliat, cu care să știe că poate să își asigure majoritatea.

Niciun partid politic nu vrea o guvernare pentru un an, ci pentru patru. Nu poți risca să vii la guvernare pentru un an de zile, să nu ai timp să îți implementezi proiecte și să pierzi alegerile, pentru că nu ai reușit să performezi.

Niciun partid nu vine la guvernare știind că sunt niște ”bombe” lăsate care pot exploda oricând. La acest moment, știm că bugetul României este departe de a fi cel real, că veniturile sunt supra estimate, că există riscul ca la finalul anului să avem o problemă imensă cu plata pensiilor și salariilor, cu plata obligațiilor statului. Aceasta este de-a dreptul o bombă nucleară pentru orice partid.

În aceste zile, PNL a spus că va introduce o moțiune de cenzură. Greu de spus dacă această moțiune va trece. Mai degrabă aș înclină spre varianta NU.

Așa cum am spus mai sus, partidele nu au interesul să își asume guvernarea la acest moment, iar acest lucru poate duce chiar la ”dezertări” în momentul votării moțiunii, absențe în momentul votului sau chiar voturi contra. Nu trebuie uitat că voturile necesare moțiunii trebuie să le asigure opoziția, nu puterea.

De asemenea, nu trebuie ignorat faptul că PSD are pâinea și cuțitul în mână și poate oferi încă enorm anumitor parlamentari. A plecat Tăriceanu, asta nu înseamnă că nu pot să existe câtiva parlamentari de la ALDE care să nu voteze moțiunea.

Chiar dacă partidele nu vor ca Guvernul Dăncilă să pice, existe două persoane, doi oameni politici care au tot interesul ca această moțiune să treacă.

Victor Ponta

Ponta are interesul ca moțiunea să treacă pentru că, în acest fel, va putea să reia lupta pentru câștigarea șefiei PSD.

Fostul premier are interesul să o înlăture pe Dăncilă și să aducă la conducerea PSD o persoană apropiată, cu care după aceea să poată pune bazele unui parteneriat între Pro România și PSD.

Dăncilă, fără funcția de premier, nu mai poate rezista în fruntea social democraților. Este slabă, șterarsă, nu dă senzația de forță, este înconjurată de oameni care nu au nicio treabă cu baza partidului. Fifor și Teodorovici nu au condus în viața lor o organizație a partidului, nu sunt agreeați de greii din județe, sunt doar tolerați.

Plecarea lui Dăncilă din fruntea PSD se poate face doar cu forța, schimbând-o din funcția de premier. Altfel, datorită pârghilor pe care le deține, aceasta poate împărți în dreapta și în stânga pentru a și păstra postul.

Ponta l-a forțat pe Tăriceanu să abandoneze cursa pentru Cotroceni. I-a promis o alianță. Are acum, teoretic, o forță de negociere și mai mare în relația cu PSD. Are nevoie însă de un partener de discuții la vârful social democraților. Pentru aceasta trebuie să o înlăture pe Dăncilă cât mai repede.

Ludovic Orban

Deși PNL nu are interesul ca Dăncilă să pice, nu are interesul să preia guvernarea în aceste momente, despre liderul liberal nu putem spune același lucru.

Graba cu care Orban a făcut anunțul privind moțiunea a fost destul de suspectă. ALDE nu anunțase încă ce decizie adoptă, erau doar informații pe surse. Gestul lui Orban a părut mai mult un gest făcut pentru a forța lucrurile, pentru a forța o ruptură.

Orban are interesul ca Dăncilă să pice, deoarece știe ca acesta este singurul moment când  ar putea ajunge premier. Acum, datorită faptului că partidele fug de Guvernare, știe că Iohannis ar fi nevoit să îl propună pe el, șeful PNL, pentru această funcție.

După alegerile parlamentare, va fi mult mai greu, dacă nu imposibil ca Orban să fie numit premier. PNL va trebui să facă o coaliție, iar la acel moment, Iohannis va putea să desemneze persoana pe care o consideră cea mai bună. Președintele României va putea merge pe mâna lui Cioloș, așa cum a mai mers, va putea să dea premierul altui partid sau va putea să îl pună pe Rareș Bogdan de la PNL și nu pe Orban, care este o figură politică a anilor 90.

O alianță PNL-USR atât de probabilă după alegeri nu va însemna un lung șir de negocieri. Rezultatul pentru alegerea premierului este neclar, pe când, la acest moment, Orban nu ar avea contracandidat la acest post. Barna a anunțat că nu vrea la guvernare.

Visul lui Orban de a ajunge premier este vechi. Acesta nu s-ar da înlături la acest moment. Ar prelua guvernul cu orice risc, pentru că știe că este ultima carte pe care poate să o joace. Dacă nu obține postul acum, nu îl va obține nici după alegeri, iar acest lucru va duce și la diminuarea șanselor de a mai câștiga un mandat în fruntea PNL.

5 comentarii

  1. ponta incepe sa arate ca s-a uns cu destule alifii, joaca tare si chiar pe mai multe fronturi…///-Paleopogu: Diaconu bun in rolurile de prosti, iar acum si-a gasit si el prostii”___—-___ Nu cred ca este asa, adica partea a doua, pentru ca nu stiu ce roluri a jucat acest diaconu,insa -altfel- a fost destul de Jmecher (destept!) daca a mancat salariu de europarlamentar si cred ca de acolo i se trage, s-a invatat cu bani multi…Si -in continuare- nici el si nici ce doi(ponta si taratzeanu) nu sunt prosti, mai degraba aici este vorba de prosteala, diaconu vrea sa-i prosteasca pe cei doi si sa-l ajute in planul sau, iar cei doi, dupa cum arata tabela de marcaj la zi, stiu ca i-ar bate ihanis mai abitir ca la septica( adica la kooru gol) asa ca l-au „prostit” si ei pe diacon sa incerce marea cu degetul, daca reuseste, garantat unul dintre cei doi va fi pm iar celalalt, ce vrea muschii lui, iar daca diaconu pierde, „paguba’n ciuperci”, cel putin aparent, nu ei o s-o primeasca peste bot…Pe scurt, relatia este una de prosteala reciproca dar foarte simbiotica , mai ales daca ies cartile lor…

  2. Financial Times: Guvernul Romaniei, in pragul colapsului. Financial Times abordeaza intr-un amplu articol criza politica de la Bucuresti, despre care titreaza: Guvernul Romaniei, in pragul colapsului.___—–___ ca si gluma cinica este ok, poate ca vrea sa fie si o batere de sa, insa este clar ca si ei stiu la fel de bine ca NU este vorba numai de colapsul guvernului, ci al intregii tari, guvernul -in desperare generala- doar ce a dat semnal verde pentru importul a inca zece mii de muncitori straini, care pe termen scurt vor impovara subreda masinarie financiara iar pe alte termene nu exista nicio garantie ca vor fi atat de productivi si eficienti, incat sa produca plusvaloare, iar aceasta in timp ce Romania se goleste masiv de romani, singurul lucru pragmatic intalnit la romani, plecatul de acasa, desi daca conducerea tarii ar face ce trebuie, GARANTAT- cel putin 1 milion de romani s-ar intoarce in tara, iar cei mai multi dintre acestia nu se vor intoarce lefteri ci macar cu 10-15 mii de euro, bani suficienti sa reziste luni de zile si -mai ales- prin cooperare cu alti repatriati- sa deschida afaceri in domeniul in care ei au facut banii, nu mai vorbim ca unii chiar au reusit si in administratie, prin munca eficienta si maniere echitabile au cucerit localnicii, care i-au ales in functii de consilieri, etc. si chiar primari ai unor localitati din Spania, Germania, etc…Iar ce ar trebui sa faca conducerea tarii( nu numai guvernul) , este simplu si toata lumea stie, ESTE REDUCEREA IMEDIATA SI MASIVA A PARAZITISMULUI INSTITUTIONALIZAT ( si altfel), adica reduceri masive in administrie, reducerea parlamentului la acel numar de 300 capete( desi triplu fata de normal-100- si arhisuficient), macar, reducerea efectivelor armatei, etc., etc., si astfel vor fi economisite MILIOANE DE EURO/LUNAR , bani cu care se pot mari pensiile si salariile minime( ce vor duce la cresterea consumului, deci la fortarea maririi productiilor, adica noi angajari, etc.) si care pot fi investiti in economie, cat si -partial si chiar IN PRIMUL RAND- bani ce pot fi imprumutati ( cu dobanda redusa sau fara) acestor romani care se vor intoarce in tara si care pot fi- de fapt, garantia- realul start pentru remontarea economica si sociala a tarii… Dar tara fiind condusa de cazaturi precum ihanis, dancila, etc. , etc., nici cei mai optimisti nu se asteapta la un program ca cel de mai sus, dimpotriva, singura lor ” salvare” este sa inventeze noi taxe, sa le mareasca pe toate si -in paralel- sa creasca numarul de bugetari, pentru a-i sustine pe ei, prin votari si orice altceva si oricum…Romania a ajuns o paria a conceptului de societate umana…

  3. Dăncilă spune că nu demisionează dacă guvernul său NU primește votul de încredere în parlament.(…)___—-___asta dovedeste doar o incapatzanare ridicola(***), e clar ca ponta si taratzeanu sunt mai agreati de membrii pesede si -mai ales- de baronii lor, deci ipostaza cea mai plauzibila, este „intoarcerea fiilor risipitori”( ponta si taratzeanu), iar udemere nici ei nu vor mai face opozitie,asa ca marea coalitie il va putea bate pana si pe ihanis, care face valuri dar inca nu are curajul sa faca ce trebuia facut demult, adica ce face Boris J. in Anglia, desi acolo lucrurile pot lua o turnura urata, exact cum s-a intamplat si cu idea lui D.Cameron, a vrut ( sau a mimat) sa arate mapamondului ca Anglia vrea in UE, si a iesit pe dos, cu exceptia daca nu cumva tocmai asta s-a urmarit, dar pe ocolite si democratic, adica la cererea publicului…(***- asa ca visul de preamarire prezidentiala a veorikai s-ar putea sa se prabuseasca in cateva zile, ea va fi spulberata de pe scena politica, cu toate garderobele ei mimand ba pe recenta Theresa May ba pe neuitata baronesa Margaret Thatcher care a emis doua cugetari f. peertinente(1-The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.2-
    Being powerful is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren’t) care se aplica excelent pe cazul pesede si a sefilor (dragnea si veorika) adica exact asta s-a si intamplat , au ajuns la fundul sacului banilor poporului, tot facand cadouri baronilor si altor acoliti, iar (2) dragnea s-a vrut perceput ca un gentleman ce conduce abil din umbra, dar a ajuns la ocna, iar veorika -prin tinutele si ochelarii sai total nepotriviti cu spiritul si asteptarea romaneasca, a vrut sa-si impuna-extrem de in forta- o imagine de lady stilata cum nu a mai existat… Totusi , hatarul ca sa apara si prima femeie presedinte, s-ar putea sa-i fie facut, insa nu cu ea , ci cu a. birchall, la Washington, una din intrebari va fi daca este pregatita si capabila sa fie 5 ani pm si apoi presedinte…

  4. Orban vine cu ideea dizolvării Parlamentului.”…presedintele are o cale constitutionala de a dizolva parlamentul…”___—-___ Biblia:” Si am sa redau vederea orbilor din nascare…”, desigur aici este vorba de orbire de la botez, insa ” tot mai bine mai tarziu , decat niciodata”,Orban a inceput sa vaza, insa decizia este tot la lasul suprem, ihanis, totusi, cu atata anarhie si autodistrugere in pesede, s-ar putea sa fi prins si el putin curaj…

  5. S-a stabilit scorul la prezidentiale.”…iar câştigător şi viitor preşedinte va fi Barna cu 52% * Sfatul meu ca femeie bătrână este să-l ascultaţi pe acest băiat, că el e preotul zeilor cu ochii albaştri şi ştie ce spune pentru că spune ce-i transmit zeii.”___—-___poate ca jocurile sunt facute, chiar daca aparent- la zi- castigator detasat va fi ihanis,as zice ca oricine va ajunge in turul doi poate sa-l invinga pe ihanis, daca la dezbaterile 1 la 1, va avea in fundal un panou sinoptic fix si permanent, pe care sa scrie cu litere f. mari , toate realizarile lui ihanis, adica 2 carti scrise, 10 vacante in strainatate ,si in timpul serviciului , cerere pentru aeronava prezidentiala, „denuntul” facut ca Romania nu este in stare de presedintia UE, marirea propriilor salarii(el, ciolosvek si danila belzebutul), marirea salariilor populatiei simultan cu cresterea inflatiei la dublu, etc.,etc., aceaste afisari vor tine electoratul treaz, pana in ultima clipa… Totusi nu va conta cine va castiga, barna sau Cumpanasu, insa \”Cine este D.Barna?\”, inca nu am gasit raspuns nici pe Justitiarul de Sibiu, un comentariu sugestiv(pe alta pagina) ar duce la concluzia ca este un fel de nou-scos-de-la- sertar ciolosvek, adica si acest barna este(ar fi) nepot de mare mahar fie in militia fie in securitatea comunista…Chiar nu stie nimeni exact, sau chiar nu are nimeni curajul sa o spuna?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: