Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Două vizite și…un sponsor

Două vizite și…un sponsor

Două evenimente de o importanță deosebită au avut loc în Moldova în ultimele zile. Venirea Ministrului Apărării din Federația Rusă, Seghei Șoigu, și vizita lui John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al președintelui SUA, Donald Trump.

La nivel de imagine, tabloul a arătat în modul următor:

Șoigu a venit cu o delegație de 40 de oameni, a avut parte de un program ce a cuprins și ceremonii de decorare, a mers în Transnistria, acolo unde Federația Rusă păstrează trupe de ocupație, a avut discuții la cel mai înalt nivel cu Dodon, deși până la această oră poziția oficială a Guvernului Moldovei e că vizita lui Șoigu a fost una privată.

Ca să fie un pic de sare și piper pe această vizită, am avut și o poziție a MAI moldovean de genul jucătorilor de ”alba neagra”, uite vizita oficială, nu e vizita oficială. Ancheta ce va avea loc între cumetri va edifica complet opinia publică.

De partea cealaltă, Bolton a venit fără mare zarvă, fără o delegație numeroasă dar, mai mult de atât, a făcut și câteva precizări importante. În timp ce Șoigu nu a comunicat nimic – am aflat de la Dodon că se pune problema ca Federația Rusă să ajute la eliminarea armamentului de la Colbasna – consilierul președintelui american a avut câteva mesaje cheie.

Cel mai important e acesta :

Noi sperăm că Republica Moldova poate să ia decizii care o vor ajuta să-și fortifice independența, și nu să o slăbească. Noi nu avem nicio aspirație aici, în regiune, dar vrem să vedem Republica Moldova ca stat independent

Mesajul este extrem de clar și cred că nu trebuie foarte mult comentat. SUA știe ce este în zonă, a putut să vadă transformările de-a lungul timpului. În plus, nimeni din arhitectura statului moldovean (aici mă refer în special la zona pro europeană) nu trebuie să uite că SUA este în parteneriat cu România, iar românii cunosc cel mai bine această zonă. Faptul că Bolton vine în Moldova acum, cu aceste mesaje, după ce președintele Iohannis a avut vizita la Casa Albă nu este o pură coincindență. SUA și România se consultă inclusiv pe problema dosarului Moldova și chiar dacă multe lucruri nu sunt spuse, asta nu înseamnă că ele nu se contabilizează.

Departamentul De Stat nu este instituția pe care Dodon crede că poate să o păcălească așa cum vrea. Expertiza acolo este la rang de lege. Monitorizările pe care le fac de-a lungul timpului sunt parte a procesului de analiză și implicit a procesului decizional.

Dacă ne uităm puțin pe ce s-a întâmplat în ultimii ani, pe linie de apărare, vedem un tablou care spune totul. O să redau succint:

1) Președintele Igor Dodon se opune participării trupelor moldovene la exercițiile comune cu SUA. Drept consecinţă, Republica Moldova s-a ales cu riscul suspendării unui ajutor american de aprope 13 milioane de dolari, cât jumătate din bugetul anual al armatei, oferit în cadrul programului „Foreign Military Financing” şi destinat achiziţionării de tehnică militară pentru nevoile armatei.

2) Ministrul Apărarii Anatol Șalaru discută cu ucrainienii și se ajunge la un consens. Ucrainienii sunt de acord cu crearea unui ”coridor verde” pentru retragerea trupelor rusești. Dodon nu este de acord, începe procesul de mazilire a lui Șălaru.

3) Dodon se împotrivește numirii lui Sturza în funcția de Ministru al Apărării, dorind să își pună omul lui. Dodon este suspendat.

4) Eugen Sturza dă drumul unui amplu proces de modernizare a armatei. Achiziționează armament, prima dată după două zeci de ani, schimbă armamentul cu cel de tip NATO, astfel ca Moldova să nu rămână dependentă de armamentul rusesc. Se fac exerciții militare pentru pregătirea trupelor.

5) Dodon încearcă să îl saboteze pe Ministrul Apărării. Se ajunge la un război în tranșee, dar departe de ochi publicului. Sturza blochează inclusiv o vizită a lui Dodon într-o unitate militară.

6) La nivel de Guvern, se blochează schimbarea comandanților militari ruși din Transnistria. Ofițerii ruși sunt opriți să intre în Moldova atunci când vor să facă rotația.

7) Guvernul cere la ONU retragerea trupelor rusești.

Poate mai sunt și alte gesturi făcute în spatele scenei, departe de ochii publicului, dar concluzia e una singură, în anii trecuți Moldova nu a căzut în genunchi, în fața Federației Ruse.

Acum, ”ocupantul” este primit și i se organizează o vizită, i se asigură un protocol, este lăsat să decoreze trupele de ocupație, așa zise trupe de menținere a păcii.

Cum credeți că se văd toate acestea în cancelariile străine?

Optica lui Dodon este cunoscută, duplicitatea incredibilă, perversitatea lui. De altfel acesta nici nu ezită să o arate. Putem vedea totul în declarația de mai jos:

Însă acordurile pe care le avem cu UE sunt o şansă ca să profităm de experiența lor, de finanțele lor, pentru a schimba situația din Republica Moldova.

Tabăra pro-Ue din Guvernul Moldovei trebui să știe că nu puteți trata vestul ca pe niște ”sponsori”, care au obligația de a da, iar în fața estului să vă faceți preș. Nu puteți ”profita”, puteți beneficia de sprijin, dar doar dacă jucați corect față de toată lumea.

Puteți ”beneficia” de sprijin, dacă vă apărați și voi interesele. Nu cereți altora să vă apere interesele, să vă ”sponsorizeze” și voi să râdeți în pumni printr-un restaurant din Moscova bucârându-va de cardul de relaxare făcut cadou.

7 comentarii

 1. Augustin Lazar va fi consilierul Maiei Sandu in reformarea justitiei din R.Moldova(…)___—-___Incepem sa intelegem ce hram poarta aceasta maia, daca a cerut acest ajutor lui Augustus Lazy Bou, inseamna ca Plahotniuc & Comp. sunt si vor ramane liberi si cu averile integrale, Lazy Bou este specialist in a lasa pe marii infractori sa spele putina , cu milioanele furate…De ce nu a cerut aceasta maia ajutor lui J. Bolton (sau de la UE) atat in USA cat si Europa de Vest, sunt sute de magistrati de origine romana( si chiar din R.Moldova) , care stiu si limba si stiu si hibele sistemului romanesc si din R. Moldova si care -real- pot ajuta la o reforma…2- (Cum se sta insa cu „spiritualitatea in RM, caci , iata,la sora mai mare, chiar in inima spiritualitatii romanesti pana si evolutia a luat-o razna):”Spiritualitate. Pelerinaj la Mănăstirea Nicula: Mii de credincioși înconjoară biserica în coate și genunchi
  Sfânta Liturghie este oficiată pe altarul de vară din curtea mănăstirii Nicula de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, şi de mitropolitul de Rwanda şi Burundi, IPS Innocentios Byakatonda.

  Mii de credincioşi înconjoară biserica în coate si genunchi sau se roagă la Icoana făcătoare de minuni…”____——-____evolutia -deobicei- se desfasoara incet, pe milioane de ani, dar iata ca , cateodata, face si salturi aici avem de’a face cu ultimul produs al evolutiei ,”pelerinul de Cluj”, o noua creatura aparuta din hibridarea serpilor cu viermii… Daca boc nu ar fi bondoc( ca si alti „mari” de la Cluj, inclusiv vasilica daniletz), ar cere expulzarea imediata a mitropolitului gringo si l-ar trimite in judecata pe cel bastinas, andrecutz, pentru initierea si mentinerea populatiei in stare de degradare umana, in forma continua, pentru obtinerea de foloase proprii si de grup mafiotic organizat…

 2. Viorica Dancila, cu rochie Fendi si brosa Coco Chanel la balciul din comuna Bogati, unde s-a dus cu elicopterul.(…)___—–___ Exact ce spuneam ieri( la art. cu Orban si Dancila), veorika, tot plusand, adica bagandu-se agresiv in ochii oamenilor ca ar fi o Lady, obtine exact inversul, este considerata doar o tzoapa cu ifose( desi poate nu este) , si -chiar mai rau- inca una de provincie, cele de capitala sunt tzoape capitale…Cea ce frapeaza insa la veorika( cel putin pentru mine), datorita respectivei garderobe, din cauza contrastului alb/negru si a liniilor curbe demarcante, te trimite imediat cu gandul la balena Orca…

 3. Raluca Prună despre candidatura lui Cumpănașu la presedintie:Stai acasă. Suntem țara miracolelor, dar exista limite.(…)____—–____reactie de snoaba hedonista, nu se poate stapani sa admonesteze pe altii care au aspiratii, fara a fi -ca ea- odrasla de general de securitate, sau ginerica (macar) , precum bulibasa de Sibiu…In primul rand cu ce este mai prost acest Cumpanasu decat oricare dintre voi, oficialii politici si administrativi, care deja v-ati dat examenele, ati distrus tara?…Si , doi, nu asta este chintesenta sistemului republican, MARA AMAGIRE, ca -vezi doamne!- oricine poate ajunge presedinte, desi cea mai rudimentara matematica si uzare a ratiunii ne arata ca pentru ca fiecare roman (intre 20 si 65 ani) sa ajunga presedinte-prin rotatie, altfel nici asa!) trebuie ca fiecare subiect sa traiasca cateva milioane de ani…Sau , cand vre’un catelus incepe si el sa latre la marele os, gata ! trebuie impuse limite… Dupa mine n-are decat sa candideze si acest Cumpanasu, si n-are decat sa si castige, Romania nu mai poate fi salvata decat prin intoarcerea la Monarhie si NUMAI cu aport Englez…

 4. Pe poteca Umbrelor.”…Punctul esențial al acestui program se referă la principiul pe care Dana Gîrbovan a anunțat că-l va pune la baza întregii sale activități …”___—___dupa cate am citit eu -in timp- aceasta dana g., e doar gurista, insa -in realitate- il cam apara pe dragnea si cei ca el, mai mult, este edificator pentru „valoarea” ei, modul cum a gandit, rationat, practic prin inaintarea demisiei, ea era sigura de nominalizare – si vandu-se pielea ursului – iar revenirea asupra deciziei, dovedeste ca nu are nici acel minim bun-smt al celui care pierde, adica zarul are 6 fete, nu te superi precum vacaroiu pe tara, ca nu a iesit numarul pariat…Ca ihanis o fi asteptat-o la cotitura, pot fi de acord, individul este deja recunoscut pentru asta, insa cu atat mai mult dana trebuia sa fie circumspecta, practic gandirea ei dovedeste a fi f. slaba, cel mai teribil lucru pentru un magistrat, alaturi de un suflet stramb…Dar si ea este doar o rotita in angrenajul numit justitie romana, este dovedit si evident ca in acest departament , putregaiul este cel mai ihoros si pe masura, cel mai daunator societatii…In context, am citit ca A.Cumpanasu( wannabe president) a declarat ca dinca (de la Caracal) ar fi fost „prieten” (el punea ghilimelele) cu o judecatoare locala, cea ce se traduce ca ar fi fost metresa lui, si mai mult el (A.C) spunea ca „sotul acestei judecatoare a disparut de mult timp si nu a mai aparut”, adica „s-a dus sa ia stopul si n-a mai venit”, poate ca insusi dinca i-a dat acel raid, din care nu s-a mai intors, desigur daca asertiunea lui A C este bazata pe surse credibile, asa cum accentua el..

 5. Zbor deasupra unui cuib de slugi(Octavian Stireanu-ziarul „Azi”)”…. Ana Birchall invitatie fulger la Washington…multimilionara…”____—–____cum am si zis deja, a. birchall, odata ajunsa la Washington, va trebui sa raspunda ferm la doua intrebari: daca simte si crede ca este capabila sa devina pm, si apoi presedinte, mai ales ca biata veorika e pe duca iar ihanis nu este nici imbatabil si -oricum- mai are doar 5 ani(daca castiga alegerile) …Cu exceptia daca nu cumva se simte si va cere ca din bulibasa de Sibiu, sa devina rege sau imparat, Sibiul este recunoscut a da patriei respectivele somitati..

 6. Ramona Ioana Bruynseels, candidata partidului fondat de fostul pușcăriaș Dan Voiculescu la prezidențiale, este de părere că România, ca membră a NATO ar trebui să aibă exerciții militare comune cu Rusia.///2- Moraru, patronul Naşul TV, vrea să fie candidat independent la Preşedinţie Radu Moraru, candidat independent… Radu Moraru a sustinut ca STS va frauda alegerile prezidentiale, insa cu toate acestea el merge inainte…”___—-___1- aceastei ramona i s-a tiparit gresit numele, care -de fapt- este R.I. Bruiajsenseless, nu mai vorbim ca si cand „zambeste” zici ca-i Raymond Massey, in rolul lui John Brown, din „Santa Fe Trial”;///2- nu cred ca tocmai acest morar va fi nasul lui ihanis, dar oricine are voie si dreptul sa incerce, nu?Pana la urma, cu Paleologu, Diaconu,Catarama si acest Morar, lista lingatorilor pe DESTE ( pentru post!) a ajuns la 25, este precum in filmul „Lunga vara fierbinte”, numai ca putem zice ca in acest an, „Sezonul la mistreti este mai lung”…

 7. Ucraina: Parlamentarii au votat impotriva propriei imunitati, o victorie a presedintelui Zelenski: Oamenii trebuie sa fie egali in fata legii. Parlamentarii ucraineni au votat marti in favoarea ridicarii propriei lor imunitati in fata justitiei, indeplinind astfel una dintre promisiunile electorale anticoruptie…”____—–____ un actor de comedie ii da clasa circarului ihanis, marele amator de melodrame…In fapt, asa zicea si ihanis inainte de votarile din 2004 si chiar cateva zile dupa, dar in mai putin de o luna a aratat ce lepra sociala este, cea ce nu inteleg, este cum imensa clasa a „intelectualitatii” romanesti nu a priceput cu cine au de’a face si -chiar la zi- inca il sustin…Ciudat, dar nu poate fi decat simptomul terminal al unui popor…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: