Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Cine are interesul să fie introdus votul în două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor

Cine are interesul să fie introdus votul în două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor

În 2011, PDL alături de PSD a votat în Parlament legea prin care s-a trecut de la votul în două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, la vot într-un singur tur.

Atunci, PDL a luat decizia de voie de nevoie, partidul știa că scade în sondaje. Se apropiau alegerile, era nevoie de o mișcare prin care să își păstreze un număr cât mai mare de primari în teritoriu. PSD era principalul partid de opoziție. Avea cel mai mare număr de primari și avea același interes, păstrarea primarilor în funcție.

La vremea aceea, după votul din Parlament, Victor Ponta a spus că nu îl deranjează rezultatul votului, că s-a adoptat acest sistem pentru că:

„Ii voi propune lui Crin Antonescu sa avem candidati comuni nu doar la CJ, ci si la primari in toate localitatile care vor castiga in mod sigur batalia cu cei de la PDL. Poate vom pierde batalia in Ardeal contra celor de la UDMR, dar aici e vina lui Emil Boc„,

sursa http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-locale-2012/primari-dintr-un-singur-tur-vezi-reactiile-politicienilor-1098174

În 2011 când s-a propus trecerea la acest sistem de vot, era constituit USL, care avea în sondaje aproape 60%, în timp ce PDL înregistra în jur de 17 procente. Când se testa însă clasamentul partidelor,l ocul 1 era ocupat de PSD; locul 2 de PDL și locul 3 de PNL.

https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2011-04-4-8472092-0-omnibus-curs-march-2011.pdf

Acesta era tabloul politic când s-a introdus votul într-un singur tur.

 

Dacă facem o analiză, observăm că PSD este în situația PDL de acum 8 ani. Se apropie alegerile. Pe finalul guvernării, partidul este pe un trend descrescător, fiind afectat de o criză de imagine. Acum este pe locul doi, în sondaje, dar există o probabilitate destul de mare ca, în cazul unei de prezențe mari la vot, PSD să obțină locul 3 și nu locul 2.

Cu toate acestea, lipsește un element extrem de important. Nu există un USL. La acest moment, nu avem o alianță USR-PNL, iar acest lucru trebuie să dea de gândit PSD. Dacă am analiza atent, am vedea că PSD ar trebui să fie cel mai interesat  partid de trecerea la sistemul de vot în două tururi, la alegerile locale. El ar putea obține mai multe mandate decât dacă ar fi un vot într-un singur tur și, mai mult de atât, negociind voturile din parlament, ar putea opri o eventuală alianță USR-PNL.

Chiar dacă votul pentru primar are o puternică componentă ”umană”, chiar dacă cetățeanul se uită și la calitățile de manager, la personalitatea candidatului, există și componenta politică, în special în orașele mari. În cazul în care ar fi alegeri în două tururi de scrutin, PSD poate forma alianțe, poate acorda și poate cere susținere, poate tranzacționa la nivel național.

În speță, dacă PSD are un candidat în turul 2 în orașul X, poate negocia cu partidul Y ca să îi susțină acestuia un candidat într-un oraș în care PSD nu a ajuns în turul doi, la schimb cu susținerea pentru PSD în orașul X. În turul doi, PSD poate crea alianțe locale și poate exploata faptul că USR nu va candida împreună cu PNL într-o alianță. De asemenea, PSD poate exploata toate divergențele care apar în campania prezidențială între cele două forțe.

Mai mult de atât, dacă PSD și-ar dori să oprească o posibilă alianță de genul USL, formată din USR și PNL, care ar mătura tot și care ar câștiga în aproape toate orașele, ar începe negocierile politice cu unul dintre cele două partide pentru trecerea proiectului de lege. La schimb s-ar putea negocia o eventuală susținere în turul doi sau păstrarea unor zone de neagresiune, în unele orașe unde există interese strategice deosebite.

Probabil nu se va ajunge la un vot în două tururi și asta datorită faptului că primarii nu își doresc acest lucru. Niciun primar, de la niciun partid, nu vrea să riște să aibă un examen în două tururi. Un primar mediu, care a făcut cât de cât ceva în orașul său, care nu are un ”negativ ” mult prea mare, pleacă cu un avantaj în față oricărui candidat la alegerile într-un singur tur.

Primarii au ajuns să fie cei care impun deciziile în partidele politice. Atât timp cât ei se vor gândi înainte de toate la interesul lor personal și abia după aceea la interesul partidului, nu se va putea schimba sistemul de vot.

Chiar dacă PSD ar avea de câștigat, chiar dacă la nivel național ar putea obține un număr mult mai mare de primari, dacă s-ar adopta votul în două tururi, probabil social democrații vor bloca acest sistem și se va rămâne pe vot într-un singur tur.

2 comentarii

  1. „…(primarii_ei se vor gândi înainte de toate la interesul lor personal și abia după aceea la interesul partidului…”///2-„Kabul N-are 112? N-are 911?( ziarul Azi)”… pentru a-i apăra pe cei 12 oficiali români aflați în clădire. Despre acest bărbat se poate spune că, într-adevăr, a murit la datorie….” niste soldati britanici care i-au impuscat pe atacatori…”_____—–____ in primul rand, o misiune „diplomatica”mult prea mare , pentru importanta, si schimburile comerciale( si mai ales culturale) pe care Romania le are in/cu Afganistan, probabil ca Romania are misiuni diplomatice in cel putin 150 de alte tari, iar la o asa medie ( de numai 13 membri- desi , cred, este mult mai mare, pentru ca trebuie adugate si puzderia de consulate) inseamna peste 2500 de functionari ( deobicei) platiti spre salariile din varf( plus diurne, etc.) , care alaturi de celelalte cheltuieli ( intretinere, electricitate,apa, salubrizare, etc.) aduc nota de plata la cel putin 5 milioane euro/ luna, adica un minim de 60 milioane/an, iar cei mai multi dintre acesti functionari sunt cu adevarat pile, adica alesi pe criterii de partid, rubedenii , cumetrii de tot felul, chiar si in pofida faptului ca nu conosc o boaba din limba tarii de functiune si bajbaie intr-o limba de circulatie mare…Nu mai vorbim ca -de multe ori- cand un cetatean roman are nevoie de asistenta, ei dorm, sau se prefac bolnavi, etc. pentru ca le este frica sa intervina sau pur si simplu stiu ca ar cadea in ridicol, nestapanind niciuna din problemele „pe rol”, de obicei cu interferente de drept international…Romania ar face bine sa reduca masiv numarul acestor trantori si sa-si plateasca oamenii din tara, pe cei care real muncesc si -prin pensii- pe cei care au muncit…Doi, pare foarte normal ca ” niste soldati britanici”, sa fi rezolvat situatia,Anglia a rezolvat multe dintre catastrofele sociale ale aceste lumi, fara aceasta LUMINA A LUMII, omenirea ar fi cam pe la stadiul anului 1700… Si apropos de primari, partid si interese, intrebarea ar fi „care partid?’ , pentru ca partidele- in sistemul supertraseist al politici romanesti- sunt doar un teren de joc, pentru indivizii ajunsi primari sau alte functii prin care ” daca nu pica, macar CURGE’, acesta este singurul si omniprezentul interes al politicianului roman( ma rog, macar 99%!), banul*** ” castigat” si prin salarizare exacerbata ( si nemeritata) si prin toate cele pe care un oficial roman le savarseste cat timp are cutitul si painea , in mana…( *** vorba lui V.Hugo, ” cand este vorba despre bani, toti avem aceiasi religie”)

  2. In Ucraina s-a infiintat un tribunal anticoruptie pentru elite. Judecatorii au fost alesi de experti interni si internationali.(…)—–____—– din puzderia de psihologi ai Romaniei, poate unul sa ne explice cum se simte ihanis, care de 5 ani a distrul tot, inclusiv autoritatea functiei sale, iar acest tanar presedinte(din Ukraina) in cateva luni deja, sparge muntii…Sau macar cum ar trebuie sa se simta, pentru ca in realitate acest maldar de grasimi rancede nu are nicio simtire, exceptia dubla foame, de slanina cu ceapa rosie si foamea de putere…Urat specimen a ajuns sa conduca o tara…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: