Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Dodon face pe curcanul în fața Secretarului General Nato

Dodon face pe curcanul în fața Secretarului General Nato

Zilele acestea am putut vedea o schimbare de paradigmă în Republica Moldova. Din păcate, am putut să vedem un ”tablou răsturnat”,  o piesă de teatru în care rolurile au fost inversate.

Dacă ne uităm la evenimentele mari petrecute pe scena politică, o să vedem că Maia Sandu s-a întâlnit cu Joseph Daul, liderul PPE la Guvern, în timp ce Igor Dodon a fost primit la Bruxelles de comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, cu Președintele Parlamentului European, dl. David-Maria Sassoli, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, vicepreședintele Comisiei Europene,  Stoltenberg, Secretarul General al NATO.

Maia Sandu s-a întâlnit cu Daul, dar vizita a fost mai mult una privată, în niciun caz una de stat. A fost o întâlnire între doi oameni politici, Daul a venit în calitatea sa de lider al unei familii politice. În orice stat normal, vizita aceasta nu se termina cu o declarație de la sediul Guvernului, ci de la sediul de partid, dar în Moldova se poate orice.

Revenind la tabloul răsturnat, la piesa în care s-au schimbat rolurile, vedem un președinte pro-rus care este primit la Bruxelles, de către comisari europeni, de șeful Parlamentului și de Secretarul General NATO. Este o răsturnare de situație, o schimbare de roluri. Până acum, președintele Dodon era ținut departe, iar liderii europeni refuzau să se vadă cu el. Liderii europeni comunicau cu reprezentanții ACUM.

După pactul ruso-german se constată o schimbare și în abordarea oficialilor europeni. L-au primit pentru o poză pe Dodon. Chiar dacă președintele Moldovei nu vine cu nimic acasă, oficialii europeni nu i-au oferit nimic concret, decât această poză, pentru el e suficient. 

În acest moment, Dodon a punctat pentru electoratul lui, dar și pentru o mare parte a indecișilor. A reușit să facă aceste poze, să puncteze la capitolul imagine. A bifat pe dimensiunea externă. Va putea folosi foarte ușor aceste vizite, în plan intern. Cu alte cuvinte, se va putea ”lăuda” în campania electorală cu faptul că el este președintele care se poate vedea și cu estul și cu vestul.

Liderii ACUM au o reală problemă. Încep să nu mai aibă element de diferențiere. Dacă vor merge în ritmul astă, Dodon ”le va lua fața” și la acest capitol. Relațiile cu vestul, folosirea imaginii liderilor europeni nu va mai fi doar atributul liderilor din alianța pro-europeană.

Dodon s-a folosit de întâlnirea cu Stoltenberg, Secretarul General al NATO tot pentru planul intern. Comportamentul lui la întâlnirea cu Stoltenberg este unul total nediplomatic, ca să nu spun mai mult. Mesajul transmis de Dodon l-a uimit până și pe Stoltenberg, care la final l-a privit cu dispreț, așa cum privești un musafir nesimțit care nu știe regulile de bun simț și intră cu bocancii plin de noroi în casa ta.

Ca să explic un pic, întâlnirile și declarațiile de acest fel sunt aranjate de staff-urile celor două părți. Se negociază un mesaj comun, unitar, pe subiectele agreate. Dacă o să vă uitați atent la Dodon, el vrea să puncteze, vrea să se arate cocoș, se folosește de acel cadru, el cu Stoltenberg pentru a spune:

statutul neutru al Republicii Moldova înseamnă neparticiparea în blocuri militare, inclusiv NATO. Reieșind din acest considerent, intenționăm să obținem recunoașterea la nivel internațional a statutului constituțional de neutralitate permanentă a țării noastre”

Asta după ce Stoltenberg începuse declarația chiar cu:

știm că Moldova nu dorește să adere la NATO și respectăm în totalitate această decizie. Considerăm că fiecare națiune are dreptul să-și decidă calea. Asta include a decide o alianță cu noi sau de a nu se alia cu nimeni. Dar neutralitatea nu înseamnă izolare și nici aceea că nu am putea lucra împreună. NATO lucrează îndeaproape cu alte țări neutre cum sunt Elveția și Austria”.

Dodon a făcut un gest nediplomatic, a încercat din speech-ul său să arate cât este de ”cocoș”, dar a făcut-o cu bună știință. A făcut-o pentru publicul de acasă. Cred că și el și staff-ul lui știu că nu va mai pupa vreo întâlnire prea curând cu oficiali Nato și au mers pe principiul ”nu ne pasă de efectele din extern, ci doar de cele din intern”.

Dodon a vrut să arate electoratului lui fidel că este președintele pe care l-au votat, că își respectă promisiunile față de electorat și este în stare să le zică mai marilor europeni că Moldova vrea să rămână neutră.

Nu contează că Moldova este neutră, dar cu trupe ruse pe teritoriul său, nu contează că Nato nu are interes să se extindă în Moldova sau că România și Europa plătesc ca să țină statul moldovean în viață, contează doar jocul de-a imaginea, ca Dodon să dea frumos în fața poporului moldovean, mai ales în fața acelui segment de populație cu înclinație spre est .

Ca și concluzie, nu pot să nu spun că Dodon își face treaba. El joacă, el capitalizează, probabil, vom vedea efectele în sondaje. El va fi singurul care crește, în timp ce ACUM va începe să se dezumfle.

3 comentarii

  1. Dodon … curcan… a facut acele poze…”___—-_la popoarele inca primitive,(inclusiv Romania) „pozele”(adica icoane, robe,masini de lux, ochelari de soare de firme scumpe, etc.,etc.) conteaza, tocmai pentru aceasta ihanis a platit primirea de la Washington, cel putin acest dodon este un real curcan, nu ca ihanis o caricatura sau precum curca-beata, veorica, iar un alt adevarat curcan este d. voiculescu care face pee-pee, cacacioni si scuipa peste romani si sistem , ori de cate ori vrea el si muschii sai, precum mai jos:” Viorica Dancila :Iohannis face abuz si creaza panica(…)///2-Antena Group a cumparat cu aproape 11 milioane de euro fostul sediu ICA, confiscat la condamnarea lui Dan Voiculescu.”…concret, imobilul a redevenit proprietatea lui d. voiculescu…Statul a re cuperat o suma infima din cele 60 milioane euro…”Judecatoarea Camelia Bogdan spune ca imobilul ar trebui reconfiscat de stat, deoarece…”///3-Invitatie la dezbatere: Vrem sau nu mai multe puteri pentru presedintele Romaniei? Si daca da, care ar fi acelea? Constitutia…”____—-____1-veorica are si ea dreptatea ei, insa doar din intamplare, pentru ca declaratia ei se suprapune peste o realitate, altfel ea este la fel de breaza, practic cei doi tampiti se sicaneaza unul pe altul sperand ca se va intampla o minune si Romania va fi slavata, si asa ei nu vor fi fortati sa iasa pe usa din dos din istorie, adica -la zi- ea va fi adnotata ca „analfabeta” iar ihanis ca LS, adica Lasul Slaninos….///2-este f. normal ca intr-o tara ultracorupta si cu o justitie putrefacta, ca banditii sa iasa din puscarie cu doar o fractiune din timp servita, si sa-si „recupereze” bunurile, adIca ce au talharit… Iar aste se datoreaza faptului ca in justitie exista zeci si sute de magistrati ei insasi talhari, si -o alta grupa- alte cateva zeci si zeci-SAU SUTE- de indivizi kk-tzi pe ei pana peste urechi, precum vasilica daniletz…///3- ” Constitutia…”- aceasta este cheia, trebuie modificata profund, pare din ce in ce mai clar ca romanii nu au nici macar ramasite de pragmatism si common sense , prin care ar trebui sa se intoarca la Monarhie( si numai cu aport Englez), dar -am notat- ca multi inteleg totusi ca stabilitatea la varf este cheia succesului, deci daca nu vreti Monarhie, macar schimbati constitutia si alegeti un presedinte fie pe viata, fie pe macar 20 de ani, cu responsabilitati si sanctiuni clare, adica la cea mai mica greseala( inclusiv prin neimplicare) eliberat din functie si-daca este cazul- pus la inchisoare, altfel, in actualul sistem, naruirea natiei este singura perspectiva…

  2. „La sediul NATO…”///”„…Ucraina „nu va adera la NATO”la…”Scindare în rândul aliaților înainte de summitul de la Vilnius. Franța blochează deschiderea biroului NATO în Japonia.(…)///3-Președintele francez Emmanuel Macron a fost puternic criticat după ce a sugerat că guvernul ar putea avea nevoie de capacitatea de a bloca accesul la rețelele sociale …Franța merge pe calea regimurilor autoritare. ___––____Se intoarce Franta la duplicitarismul lui de Gaulle, din 1966? Asa pare,acest macron vrea sa protejeze China si Rusia, sa nu fie prinse intre 2 focuri ale NATO….Ceva ani in urma, a fost un proces care avea ca subiect ca prima doamana a Frantei(sotia lui macron), ar fi transgender(personal nu am crezut si nu cred), dar daca- in extremis- chiar asa este, inseamna ca macron nu s-a insurat cu o baba ci cu un mos plin de testosteron… Altfel, un alt palavragiu la carma Frantei, la inceput tuna si fulgera ca va reduce numarul parlamentarilor, pana la urma povara fiscala a fost marita tot pe umerii poporului, prin crestrea varstei de pensionare, si inca trecuta pe sest, acea lege…///
    -II– marcel ciolacu cere destituirea…”____–-____ asta este praf in ochi, oricum ii roteste pe alte posturi, trebuie ordonata trimiterea lor in judecata in regim de urgenta, inclusv a fierii pamantului si sor’sa…

  3. Si NATO si ONU, au ajuns sa fie luate in ras, de temiri cine:”Parlamentul Turcie își va respecta promisiunea de a ratifica candidatura Suediei la NATO dacă administrația președintelui american Joe Biden va deschide calea pentru vânzarea de avioane F-16 către Ankara, a declarat marți, 26 septembrie, președintele Tayyip Recep Erdogani …___––____santaj curat, dar nu este singura tara care sare peste diplomatie… :””…India chafes against UN Security Council in final day at UN General Assembly
    Sept. 26, 2023( Anders Hagstrom •
    2h) PM… He did not directly address his country’s ongoing spat with Canada regarding the killing of a Sikh activist on Canadian soil, but he did offer a warning to the U.N.’s top-level members…”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: