Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Un guvern Durleșteanu susținut de PSRM și Shor reprezintă un pas în spate pentru Republica Moldova

Un guvern Durleșteanu susținut de PSRM și Shor reprezintă un pas în spate pentru Republica Moldova

Bătălia politică în Republica Moldova continuă. Deși a câștigat președinția, Maia Sandu nu are încă pârghiile de putere pentru a începe reformele necesare. Sandu se luptă cu un parlament ostil, controlat de PSRM, cu instituții conduse de oameni loiali socialiștilor și nu poate la acest moment să își impună agenda.

Scena politică de la acest moment arată ca o tablă de șah unde jucătorii sunt cu toate piesele desfășurate pe câmpul de luptă, ajunși în poziția în care cel care mută greșit pierde.

Niciun jucător nu are la acest moment mișcarea genială cu care să își învingă adversarul. Niciunul nu va putea muta decisiv, pentru a-și asigura o victorie pe termen lung.

Socialiștii așteaptă decizia Curții Constituționale pentru a vedea dacă o vor putea obliga pe Maia Sandu să o desemneze pe candidata lor, Mariana Durleșteanu. PSRM și partidul Shor nu au respectat toate procedurile legale în momentul în care au anunțat formarea majorității parlamentare. Dar Igor Dodon și aliații săi se prevalează de faptul că există Hotărâri ale Curții care prevăd obligația președintelui de a desemna candidatul unei majorități parlamentare.

 

Un guvern Durleșteanu susținut de PSRM și Shor reprezintă un pas în spate pentru Republica Moldova.

 

Vestul, România, nu vor gira și nu vor sprijini prea mult un guvern cu această culoare politică. Nimeni din cancelariile străine nu mai crede în promisiunile PSRM care privesc reforma statului și nu vor mai arunca cu banii pe fereastră.

De altfel, guvernul Durleșteanu, în cazul în care va fi instalat, ar sta mai mult cu ochii la Moscova și va încerca să continue politica statului rus.

Durleșteanu va fi o păpușă în mâna majorității PSRM-SHOR, care nu va avea o libertate prea mare de mișcare și va fi obligată de alianța toxică să continue să sprijine afacerile și schemele de corupție de la nivelul ministerelor.

Maia Sandu va avea o problemă reală dacă nu va avea un guvern partener cu care să poată face reformele necesare și să își îndeplinească promisiunile făcute de-a lungul timpului. Din păcate, așa cum am spus, Sandu nu are pârghiile necesare de putere și trebuie să își reconfigureze strategia politică.

Sandu vrea să ajungă la alegeri anticipate, pentru ca cetățenii să aleagă un nou parlament. Însă nimeni nu poate garanta că forțele dreptei vor obține o majoritate care să le permită să își instaleze propriul guvern.

Foștii parteneri ai Maiei Sandu nu mai pot intra în Parlament, nu mai pot face pragul, în cazul în care ar avea loc alegeri anticipate, iar mai mult de atât, la această oră se văd disensiuni între PAS și PPDA.

Primul pas pe care ar trebui să îl facă Maia Sandu ar fi o coalizare a tuturor forțelor de dreapta, crearea unui nou bloc ACUM, în care să intre inclusiv unioniștii, pentru a-și maximiza șansele de câștig.

Dar alegerile anticipate sunt încă departe. Ele se vor desfășura doar dacă PSRM va dori.

Personal, am spus încă din momentul în care Sandu a câștigat președinția că nu cred în teoria alegerilor anticipate. Este un pas irațional pentru partidele politice parlamentare să intre în alegeri atât timp cât vor pierde și vor obține mai puține locuri decât au acum.

Ne apropiem de momentul în care fereastra de oportunitate pentru Maia Sandu și tabăra dreptei se va închide. După ce Curtea Constituțională se va pronunța, în zilele imediat următoare, actorii politici vor trebui să facă mișcările necesare pentru a se departaja. Soluțiile constituționale sunt puține, iar varianta ca Sandu să învingă alianța toxică PSRM-SHOR e limitată.

5 comentarii

 1. „…Dar Igor Dodon și aliații săi se prevalează de faptul ca…”____—–____ se pare ca „umbra lui Dodon la Chisinau,/Se intinde tot mai mare si mai mare”, asa ca desi foarte populara, Maia S., are urgenta nevoie de o strategie si o mutare imbatabila, iar pentru ca din sondaj rezulta si o afinitate a populatiei pentru aderare la UE, cred ca asta ar fi strategia de urmat, pentru Maia S., insa trebuie actionat si repede si in forta, pentru ca harta sondajului arata clar ca locul 2 este nu prea departe de locul intai(ca si la capitolul popularitate individuala), asa ca…: ” SONDAJ Patru partide din Republica Moldova ar accede in parlament in caz de alegeri anticipate
  ( Alina Toma-Luni, 22 Februarie 2021, ora 12:43)
  „…Conform rezultatelor anchetei, Partidul Actiune si Solidaritate (PAS) este creditat cu cele mai multe intentii de vot – 36%, acesta fiind urmat de Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) – 32,7%, Partidul Sor (al fostului primar de Soroca Ilan Sor) – aproape 10% si Partidul Nostru, al lui Renato Usatai, primarul din Balti, cu putin peste 7% din preferinte….

  Presedintele Maia Sandu este persoana politica in care moldovenii au cea mai mare incredere, ea fiind urmata de predecesorul sau in functie, Igor Dodon,…”

 2. „…Nimeni din cancelariile străine …”-II-Ministrii de externe ai UE au decis adoptarea unor noi sanctiuni impotriva Rusiei____—–_____ cu putina imaginatie si perseverenta, MS poate deveni extrem de pragmatica si sa puncteze, in sensul ca un ajutor nerambursabil de la UE, va fi interpretat ca si o alta sanctiune impotriva Rusiei ( si multi occidentali vor agrea miscarea), deci MS, prin diplomatii ei si alte canale, tebuie -urgent- sa ceara un credit nerambursabil(macar de cateva sute de milioane euro-sa nu vorbim de miliarde) pentru a implementa reforme pro-UE, dar de care trebuie sa se achite la milimetru, cea ce va crea o si mai buna relatie cu UE, inclusiv cu cetatenii RM, care vor intelege ca de la UE pot veni sume imprsionante, pentru dezvoltare…

 3. Maia Sandu, dupa decizia CC care i-a invalidat propunerea de premier: „La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul tarii”(…)///-2- Dan Barna: Subiectul pensiilor speciale va fi rezolvat anul acesta. Este un obiectiv agreat in coalitie(…)-3-Kelemen Hunor: „Marea majoritate a sporurilor vor fi desfiintate anul viitor(…)___—–___intr-o democratie ideala sau macar decenta, MS ar avea dreptate si castig de cauza, insa in asa tari, „boborul” este usor de „condus”(=manipulat), asa ca rezultatele pot fi foarte iesite din normal…Asa ca MS s-ar gandi rapid la idea de mai sus (cu banii UE) si la altele, precum rapide trimiteri in judecata a marilor devalizatori si din banii recuperati, ++(intotdeauna este vorba de bani) trimise niste stimulusuri financiare, fiecarui cetatean al R.Moldova, mai degraba asa, MS poate sconta pe un rezultat dorit…Cat despre Ro., situatia se „normalizeaza”, incep marile amanari, pentru ca ” anul acesta” cu siguranta inseamna ceva dupa 25 decembrie, unde se va propune alta amanare, pana se schimba iar conducerea, si tot asa, toata lumea va iesi la pensii la modul special si va trai precum visinescu, ficior, iliescu, etc., macar 90 de ani…Vezi si ” propunerea ” ancai dragu, de a reduce parlamentul la 300, incepand cu Ian.(macar discutiile oficiale), a amanat pana la 1 Febr., si iata suntem mult mai apropae de 1 Martie, si toata idea a fost trecuta pe linie moarta, poate o mai aduc in vizor, la 1 Aprilie, doar asa, pentru a testa umorul negru, romanilor…

 4. Romania trimite mii de doze de vaccin, in Republica Moldova(…)///-II- Igor Dodon vrea sa aduca in Republica Moldova vaccinul anti-COVID produs de China
  (Vineri, 22 Ianuarie 2021, ora 12:03)///
  -III- LA Times
  California’s coronavirus strain looks increasingly dangerous: ‘The devil is already here’
  (Melissa Healy-Tue, February 23, 2021, 8:00 AM)
  A coronavirus variant that emerged in mid-2020 and surged to become the dominant strain in California not only spreads more readily than its predecessors, but also evades antibodies generated by COVID-19 vaccines or prior infection and is associated with severe illness and death, researchers said…”____—–____exact ce spun de peste un an, daca nu exista o sincronizare planetara in actiuni, virusul „se plimba” peste tot si dezvolta rezistenta si la anticorpi si -probabil- si la dezinfectantele de rutina…Toate acestea spun clar ca cea mai buna solutie este ATACUL PLANETAR impotriva acestei viroze, altfel vaccinarile incep sa arate ca se cam fac in zadar… Desi cred in vaccinare, devine evident ca si acest momentum este pierdut, trebuie luat totul de la zero, adica inchidere(lockdown) insa nu pe orase, tari, regiuni, etc.,etc., CI NUMAI la un nivel mondial, perioada (de 15 zile) in care se fac-sincron- cateva dezinfectii , iar vaccinarea ar trebui facuta cu cel mult 2 tipuri de vaccin(si la fel- sincronizat), astfel se va observa mult mai clar evolutia si aspectele epidemiologice, nu mai amintim de factorul principal, eficienta…

 5. Cehia o ia de la capat: carantina impusa de luni. Tara are cea mai mare rata de infectare din lume(…)///-II-Italia impune restrictii suplimentare in cinci regiuni, inclusiv in Lombardia, din cauza COVID-19. Ce se intampla in Sardinia(…)///-III- Avertismentul directorului medical de la Institutul Matei Bals: „Valul trei al pandemiei nu va ocoli Romania. Teama e ca va fi mai rau!”(…)___—–___Poti sa le numesti si „valuri” aceste recrudescente, dar mai degraba expresia ar fi in „dinti de ferestrau inegali”, si asa cum spuneam de multe ori, situatia mondiala si in prevenire si in combatere (in focar, cu vaccinari), este total anarhica, mai sunt doar putine tari care nu au trecut prin tavalug, insa acestea sutn bien ghidate in tot ce fac dar -in final- costul(economic) va fi , totusi, f. mare…Dezastrul insa va veni peste tarile unde si numarul de decese , dar si economic, costul va fi extrem, iar unele dintre acestea (precum Romania) nu au puterea monetara sa recupereze economic, eventual partial, prin sume acordate de EU si nu prin forte proprii, desi Romania inca ar putea sa-si rezolve singura problemele, DOAR PRINTR-O SINGURA SI SIMPLA MUTARE, si inca UNA DE BUN-SIMT, anume TERMINAREA PARAZITISMULUI DE STAT SI INSTITUTZIONALIZAT, care este -evident- CANCERUL ECONOMIC SI SOCIAL , AL TARII…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: