Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Își doresc partidele cu adevărat alegeri anticipate? Sunt posibile sau nu?

Își doresc partidele cu adevărat alegeri anticipate? Sunt posibile sau nu?

Republica Moldova se află de la sfârșitul anului trecut într-o criză guvernamentală. După ce Igor Dodon l-a pus pe Ion Chicu să își dea demisia, mica republică are premier interimar și un guvern nefuncțional din care au plecat mai mulți miniștri, care și-au lăsat portofoliile baltă, tocmai pentru a îngreuna și mai mult procesul de administrare a țării.

PSRM împreună cu Igor Dodon au încercat să transmită public faptul că demisia Guvernului Chicu e un prim pas spre anticipate. În fapt, aceasta este o motivație care ține strict de PR, fostul președinte moldovean dorind în realitate să întindă o cursă Maiei Sandu, pentru ca aceasta să își asume o guvernare cu toate răspunderile care vin și cu o susținere minimă în Parlament.

Alegerile anticipate avantajează un singur partid parlamentar, PAS-ul Maiei Sandu. În rest, absolut toate partidele parlamentare au de pierdut. După câștigarea președinției de către Maia Sandu, este foarte clar că dacă ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, s-ar produce un efect de contaminare și votanții lui Sandu ar alege să opteze pentru Maia Sandu.

Celelalte partide, care își spun de dreapta, aflate în opoziției cu PSRM, Platforma Da, Pro Moldova și PDM-ul condus de Filip nu ar mai intra în Parlament.

Andrei Năstase clamează sus și tare că susține alegerile anticipate, dar trebuie sincer acesta este doar un discurs pentru public. Niciun președinte de partid nu își dorește să intre în alegeri în momentul în care există un risc major să nu treacă pragul. Ipocrizia nu ține loc de procente, iar întotdeauna trebuie să ținem cont de faptul că discursul politic poate fi diferit de acțiunea politică.

Pe partea stângă, PSRM nu are cum să mai obțină același număr de parlamentari pe care l-a obținut la alegerile din 2019, când a luat un scor politic de 31,15, obținând 35 de mandate de deputați (alegerile de atunci au fost în sistem mixt).

PSRM nu are cum să mai obțină același număr de mandate după o guvernare proastă, ce l-a tras în jos și pe Igor Dodon, care a suferit o înfrângere categorică în prezidențiale și după ce a aruncat țara în haos, prin acțiunea de retragere a lui Chicu.

Orice lider rațional din PSRM știe că alegerile anticipate făcute în acest an ar însemna o catastrofă pentru partid și un cadou nesperat pentru concurentul de pe partea stângă, Renato Usatîi, care ar putea să își bage partidul în parlament.

Există o singură ipoteză validă care ne-ar putea face să credem că PSRM vrea cu adevărat alegeri anticipate. Să îi asigure fostului președinte un loc de deputat, o tribună publică și imunitate, dar partidul ar trebui să fie conștient că face prea mult pentru ”un cal mort”. Sacrificiul PSRM-ului ar fi prea mare pentru un lider care este deja consumat.

Shor ar putea avea un recul mai mic, o pierdere mai mică de procente, dar nici partidul său nu poate fi sigur că ia același număr de mandate.

Așadar, observăm că dintre toate partidele parlamentare avem un singur câștigător și mai mulți pierzători. Chiar dacă mesajele tuturor politicienilor de la Chișinău converg spre aceeași direcție, anticipate, este mai mult decât probabil să vedem în zilele viitoare, atunci când va trebui să se treacă de la vorbe la fapte, că mulți lideri se vor repoziționa, vor nuanța mesajul, vor introduce condiționalități.

În acest moment, este clar că Maia Sandu trage de timp și nu are o soluție magică pentru a ajunge la alegeri anticipate. Cadrul constituțional este foarte strâns. Parlamentul poate fi dizolvat în două situații:

1) în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni

2) dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a dat semne că vrea să intre într-un joc politic și să forțeze desemnarea unui premier, care să se prezinte în fața Parlamentului pentru obținerea votului de încredere. Probabil, frica cea mare a Maiei Sandu e să nu se pomenească la a doua solicitare ca PSRM să nu îi voteze guvernul și să se rateze anticipatele, iar ea să își asume că va administra țara cu un guvern minoritar, ce ar putea fi oricând demis de majoritatea parlamentară formată în jurul PSRM.

PAS-ul ,condus încă de facto de Maia Sandu, a declanșat un demers la Curtea Constituțională prin care ar dori să vadă dacă există posibilitatea ca parlamentul să se autodizolve.

Curtea a emis Hotărârea nr 31 din 1997, în care este specificat foarte clar că: ”Dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova înainte de expirarea termenului de 4 ani este posibilă numai în condițiile prevăzute la art . 85 din Constituția Republicii Moldova”.

Așadar, există o decizie exprimată pe o speță similară și ar trebui să vedem un răspuns de același gen, dar în Republica Moldova am mai văzut decizii ale Curții Constituționale schimbate sau ”ciudate”, ultima fiind chiar anul trecut după alegeri, când a ieșit un întreg scandal.

Alegerile anticipate sunt încă departe și greu de realizat. Chiar dacă vom avea în zilele următoare încă o variantă constituțională posibilă pentru dizolvarea Parlamentului și anume auto-dizolvarea, vom vedea dacă va exista o majoritate parlamentară care să își dea demisia ca să facă posibilă procedura. Cu alte cuvinte, vom vedea daca parlamentarii PSRM, PPDA, PDM, PRO Moldova și cei ai lui Shor vor demisiona. Probabil că nu.

Am spus încă de anul trecut că nu cred în varianta alegerilor anticipate ca fiind posibilă și realizabilă. Indiferent de jocul politic și de rezultatul final, liderii responsabili de la Chișinău trebuie să realizeze că Republica Moldova nu poate trăi din ”criză în criză”, iar un stat nu poate fi gestionat de un guvern nefuncțional.

Din păcate, Maia Sandu nu are la îndemână soluții ”curate” pentru realizarea unei majorități care să susțină un guvern de dreapta. Nu are la îndemână soluții constituționale pentru dizolvarea parlamentului. Pentru realizarea unei coaliții, depinde de voturile unor parlamentari toxici, cum ar fi cei de la Shor sau Pentru Moldova, iar pentru demararea procesului de dizolvare a Parlamentului depinde de PSRM. Este între ciocan și nicovală,

cu pârghii executive puține. Chiar dacă are marile puteri de partea ei, SUA, UE, tot va trebui să găsească singură calea pentru a ieși din această paradigmă.

6 comentarii

 1. „…pentru un cal mort…”____—–____ elegant zis( in loc de „caine mort”), iar -astfel- mananca si cainele basset o paine, prin a „umbla dupa potcoave de cai morti”… ba poate fi valabil si pentru i-han, care ar fi trebuit sa aiba inspiratia sa O INVITE IMEDIAT pe MS, in Romania, a facut-o presedintele Ukrainei, f. frumos din partea sa, insa Ukraina Nu poate substitui NICIODATA rolul Romaniei , in procesul ce se vrea, fie de reunificare, foie de intrare in UE…///
  -II-
  Exista cenzura pe Facebook? ( Daniel Nica-Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 19:00) Zilele acestea, odata cu suspendarea permanenta a contului lui Donald Trump de catre Twitter si cu blocarea sa temporara de catre Facebook, …”___—-___ ar fi culmea ca inca sa mai existe cineva(normal, adica cu !Q rezonabil si constiinta onesta) sa creada ca NU exista cenzura, aceasta face parte din „cultura” omului, adica „bagatul pumnului in gura”, sau ” tacerea e ca mierea”, etc., ultima, o forma de cenzura , auto-cenzura, in care subiectul este ” convins” pe cai indirecte ca este mai bine sa-si tina gura( mai ales pentru el- zice-se!).iar -personal – am fost scos de pe FB , cativa ani in urma(prin „mijloace” colaterale, datorita cererilor unor „inalti” demnitari, probabil , cereri facute deloc oficial)…Iar la acel moment s-a largit razboiul impotriva mea, pagini serioase(in aparenta) mi-au interzis accesul, iar unele au sters comentarii mai vechi si de un an, exemplu „Flamura verde” si ( partial) pagina economistului universitar cristian paun, de fapt la acel timp am fost interzis chiar si pe aceasta pagina, iar recent nu am mai putut comenta pe „Anonimus.ro” iar pe „oradea press” si AM Press, au fost sterse absolut toate comentariile. pe multe luni in urma…Pana nu exista o lege extrem de bine definita -in acest sector media- cat SI O MODALITATE de a avea acces la justitie impartiala, problema nu se va rezolva, dimpotriva, se raspandeste si la nivelul micilor operatori de internet, pe simplul motiv ca fiecare face ce si cum vrea, mai ales daca castiga si ceva( bani, protectie, anularea santajului,etc.), desigur la cererea mai-marilor zilei, care se simt vizati de comentarii dure (si pertinente, adevarate)..

 2. Maia Sandu publica, in premiera, cat a costat vizita la Kiev: „A fost cel mai ieftin dupa bani si timp”
  Aproape 30 de mii de lei moldovenesti, aproximativ 7.000 de lei romanesti,…”/// -II-Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmarit penal alaturi de Dragnea. A fost facut de PSD consul al Romaniei la Bonn pentru rolul de „finantist” din intalnirea cu Trump(…)____—–____poate pricepe ceva si megalomanul de la bucuresti, desi -mai degraba- pricepe ceva din al doilea titlu, s-ar parea ca justitia din Romania vrea sa-si intre in atributii, aceasta noua inculpare a lui dragnea, ar dovedi acest lucru, plus ca -sigur- este un mesaj pentru „partenerul” taratzeanu, care -destul de probabil- va ajunge si el sa fie tuns si dezinfectat, despaduchiat, etc., cand va fi „internat”…Iar daca si al doilea personaj in stat (pres-edinte la senat) ajunge la ocna, de ce nu si primul personaj, tara nu putea fi distrusa(cum este) fara vointa malefeica a acestor 3(+) naparci, in primul rand, in planul doi exista cateva sute -chiar mii- care trebuie inculpati pentru distrugerea tari(spus doar in 2 cuvinte)…

 3. Guvernul a aprobat oficial finantarea centrelor de vaccinare. Cati bani incaseaza medicii de familie pentru fiecare pacient imunizat(…)///2-15 medici si asistente medicale din Vaslui si Bacau, condamnati dupa ce au eliberat adeverinte false(Vineri, 15 Ianuarie 2021, ora 14:03)(…)///3-Cazul primarului bagat in fata la vaccinare, sanctionat drastic. Ce amenda a incasat medicul de familie care l-a programat fara niciun drept.(…)____—–____ un abuz si o noua aberatie, vaccinarea este un act medical DE RUTINA, care nu ar trebui platit extra, practic este o forma de santaj, pe care un guvern corupt o accepta…In realitate- in asa circumstante- PERSOANELE CARE SE VACCINEAZA TREBUIE PLATITE, tocmai pentru a creste rata vaccinarilor si -prin aceasta- sansa de a scurta si/sau termina cu aceasta pandemie…Cat despre potlogarii din celelalte titluri, ar trebui pusi la ocna si nu „cu suspendare”, iar pentru eficienta si siguranta sistemului si a publicului, INTERDICTIA PERMANENTA de a a mai lucra in sanatate(anularea diplomelor), acestia sunt un pericol public EXTREM DE GRAV…

 4. Cine este Pavel Abraham, retras de Maia Sandu din Comisia pentru selectarea candidatilor la postul de judecator la CEDO
  (Alina Toma-Sambata, 16 Ianuarie 2021, ora 12:36)…”Daca va intrebati ce mai face Pavel Abraham, militianul anilor ’80-’90, cadrist in MAI pe vremea lui Ceausescu, apoi ciomag al PSD in politie, avocat al interlopilor si stalp al anti-reformelor pe Antene TV, aflati ca fericeste Republica Moldova ca membru in comisia care va selecta judecatorul lor la CEDO. Maia Sandu vrea sa-l scoata, dar se opune cu ghearele si dintii partidul socialist pro-Kremlin, in special fostul ministru de Justitie Fadei Nagacevshi, aflat in dragoste mare cu Abraham al nostru”, a scris Sorin Ionita____—–____ cel putin pana acum, SI este unul dintre cei care stiu ce scriu, nu vad ce ar avea personal cu acest pavel, deci consider ca Maia S. a luat o decizie buna, insa apare a doua intrebare, anume daca ea are un nume rezonabil si verificabil, pentru aceasta misiune, o misiune f. importanta, mai ales in perspectiva ca RM vrea sa mearga da solo , spre integrarea in UE…

 5. Mike Pompeo a acuzat din nou China ca ascunde originea reala a Covid-19. „Beijingul continua sa nu ofere informatii vitale de care oamenii de stiiinta au nevoie”
  (Alina Toma-Sambata, 16 Ianuarie 2021, ora 08:16)(…)____—-____Inca nu este dovedit ca asa ar sta lucrurile, insa comisia respectiva a OMS (care s-a deplasat in China, pentru investigatii) a ajuns acolo cam tarziu, pentru ca A FOST REFUZAT ACCESUL acesteia(initial), semn ca -da!- China are ceva de ascuns, chiar daca nu este precum N.Korea, China inca uzeaza de trucuri diplomatice si de orice natura, pentru a mistifica adevarul, care -macar in asa circumstante, de sanatate publica MONDIALA- ar trebui cat mai bine cunoscut, pentru a se impune conduita cea mai eficienta…iar China, prin marime si putere economica, a ajuns sa nu mai poata fi tinuta responsabila prin niciun fel de sanctiuni, unilaterale( din partea USA si -eventual aliatii),, nici macar din partea ONU…

 6. Maia Sandu, intalnire cu Laura Codruta Kovesi: Un prim pas pentru combaterea contrabandei si a spalarii de bani(…) ____—–____ aparenta este ca ,da!, „Romanul este frate cu Codruta”!, numai i-hanul patriei nu se intalneste cu LCK, nu prea ar sti ce sa zica, stiind ce declaratii demagogice facea si -apoi- cum a aruncat-o sub autobuz, pe LCK! Iar Maia Sandu, daca ia in consideratie si sfaturi dezinteresate, s-ar putea sa devina Maia East( pe „scena ” politica), adica un fel de Mae West, cotata cea mai inteligenta actrita de la Hollywood…///
  -II-Adevarul.ro: Ciolaniada liberala:Guvernul Citu porneste morisca nepotismului de stat
  Impartirea functiilor in interiorul PNL arata ca, dincolo de promisiunile privind numirea pe baza de competente si merite,…”///

  b-Olguta Vasilescu: Guvernul PNL trebuia sa recalculeze trei milioane de dosare de pensie. Nu s-a recalculat nici macar unul. De ce?…///

  c-Rares Bogdan cere demisia lui Ludovic Orban de la sefia PNL si anunta ca il sprijina pe Florin Citu pentru a conduce partidul: I s-a umflat capul…”____—-____ pe scurt, s-a infaptuit rotirea talharilor, Romania va fi terminata curand, si -revin la MS- mai degraba apelez la ea sa fie o femeie patriot si desteapta(si la propriu si la figurat), sa forteze unirea RM cu Romania, cu conditia ca ea sa devina presedinte , cu sigurranta ca este si mai inteligenta si muuuult, muuuult mai onesta decat i-han si -in consecinta – va avea si curajul sa produca reale reforme in Romania, care -la baza- trebuie sa aiba eliminarea PARAZITITZMULUI INSTITUTIONALIZAT, cat si o recuperare de sute de miliarde de euro, iar relatia cu LCK o poate ajuta enorm , la aceasta operatiune…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: