Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Care este cel mai mare pericol pentru USR-PLUS?

Care este cel mai mare pericol pentru USR-PLUS?

Un nou scandal a atras atenția opiniei publice. Dacian Cioloș amenință cu plecarea din USR-PLUS, dacă nu se adoptă reformele pe care el le dorește și dacă nu primește pârghiile de putere necesare. Răspunsul venit de la Barna a fost foarte clar, nu se poate. Azi dimineață Cioloș a făcut un pas în spate, dar…

Acest scandal vine acum când pe scena politică se poate observa că există o situație ciudată. Avem o putere politică formată din PSD și PNL, primele două partide ca număr de parlamentari, și o opoziție care nu poate conlucra. AUR începe să fie perceput, de din ce în ce mai mulți români, ca partid extremist, de sorginte legionară și este aproape exclus ca vreunul din partidele parlamentare actuale să riște în viitorul apropiat o colaborare cu aceștia.

USR de asemenea intră într-o izolare. Nu poate colabora cu PNL, după destrămarea coaliției din care au făcut parte, iar PSD e încă departe de a fi frecventabil pentru electoratul partidului condus de Cioloș. Asistăm practic la situația în care PNL și PSD sunt obligate să mențină această coaliție mult timp. În același timp, nu există o alternativă reală la actuala putere. Dacă mâine am avea alegeri, probabil s-ar forma un nou guvern tot din cele două partide care au acum puterea.

USR a avut încă de la formare ca principal adversar tot USR. Partidul a stat într-o epocă a canibalismului. L-a detronat pe Nicușor Dan, iar după aceea s-a văzut că membrii partidului sunt ocupați cu războaiele interne. Pe timp de pace, când nu existau bătălii electorale, apăreau destul de des scandaluri în public. Poiana lui Ioacan era locul din care izbucneau scandalurile. USR nu reușea să iasă din zona ONG-istă și să adopte o ”disciplină de partid”. Au fost oameni valoroși care au plecat din USR pentru că nu puteau sta într-un permanent război.

Mulți dintre votanții USR au trecut peste stângăciile de la început, peste naivitățile unor lideri, le-au pus pe seama lipsei de experiență politică. Mulți însă n-au putut trece peste scandalurile interne și agresivitatea unor activiști. De altfel, USR a fost mereu tras în jos și de activiști care în online aproape agresau verbal internauții care emiteau păreri împotriva liderilor partidului.

Iată că, din nou, pe timp de pace, USR ajunge în centrul atenției publice cu luptele intestine. E drept, acum e USR-PLUS și avem o situație inedită în interior. Președintele partidului, Dacian Cioloș, nu are majoritate în structura de conducere și nu are nici pârghiile necesare pentru a-și impune programul său politic.

Există un adversar extrem de puternic pentru USR-PLUS și care va fi foarte greu de gestionat.

Mulți votanți ai USR-PLUS nu văd cum s-ar putea schimba lucrurile în România, care este alternativa la actuala putere. Realizează că partidul lor nu poate lua 51%, sunt conștienți că nu se pot alia cu AUR și că PNL nu își mai dorește o coaliție. USR-PLUS pare condamnat să stea foarte mult timp în opoziție, ceea ce înseamnă că va exista un puternic recul electoral. Vor fi votanți ai partidului care se vor demobiliza, iar posibilii ”votanții de conjunctură” nu vor avea niciun motiv să meargă la vot.

USR-PLUS trebuie să se lupte cu această ”demobilizare” în viitorul apropiat, dar nu va putea face acest lucru cu un partid care la vârf este rupt între tabăra Cioloș și tabăra Barna.

USR-PLUS este acum principalul adversar al USR-PLUS!

1 comentariu

  1. „…USR intra in izolare….”___—-___ din care nu va iesi curand, poate niciodata, forta destructiva a celor doua partide conduse de iohanis, ii va zdrobi, asa cum zdrobesc intreaga si inerta societate romaneasca…///Inca o sansa ratata pentru reformarea Justitiei(Rodica Culcer)”…Printre lucrările din care a copiat Bogdan Licu se numără și cartea judecătorului Cristi Danileț, „Corupția și anticorupția în sistemul juridic” (Editura C.H. Beck, București, 2009). Situația a fost valorificată de USR, care l-a propus pe Danileț, laureat al Premiului GDS pe 2021, candidat la CCR, în ciuda lipsei de șanse în Parlament…./”…susținătorul domnului Licu este, de fapt, președintele iohannis, care a ținut să-l răsplătească pentru că, potrivit presei (ziare.com), ar fi organizat, în 2019, audierea lui Carmen Iohannis în dosarul caselor din Sibiu „la secret”, adică „noaptea, ca hoții”. /”…iar klaus iohannis, ar fi intervenit decisiv…”___—-___orice si orisicum, intr-o republica ca cea mioritica, coruptia nu poate exista fara a fi atinse functiile de varf, inclusiv-DAR, mai ales- cea suprema, acest iohanis este produsul de sinteza al intregii ere comunisto-securista, dezvoltata pe tot ce are specia umana mai murdar: dorinta de exploatare si oprimare a celor multi si -in special- a celor care se opun sistemului, in sfarsit-daca ne raportam la zicerile biblice- acest iohanis (si muierea sa) sunt „dracii aruncati pe pamant” si nu sub pamant, cum persista idea, in credinta populara… Iar la zi, iohanis a facut cea mai mare favoare subordonatilor (deobicei calariti de el), se la sa calarit de ciuca, tocmai pentru a obtine cel mai teribil lucru ce i se pot intampla unei societati, adica militarizarea ei, iar aceasta exact cand -realmente, PRACTIC- Romania chiar nu mai are nevoie de armata, NATO garantand cu adevarat, apararea tarii… Este total scandalos si de neantzeles, cum marile grupe ale intelectualitatii(dascalimea, medicii, inginerimea tehnica, etc.) NU inteleg(?) simplul fapt ca ei NU vor primi niciodata salariile meritate, tocmai pentru ca banii lor, sunt distribuiti -prin definitie- unor grupe sociale parazitare imense, care nu-si mai au rostul la aceste timpuri, asa cum dovedesc de zeci de ani , tari de top 10(in orice) care au abolit sau redus drastic, armatele…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: