Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
I-ar putea lua locul Ceban lui Dodon?

I-ar putea lua locul Ceban lui Dodon?

Ultimul sondaj făcut în Republica Moldova confirmă faptul că Ceban a intrat în topul liderilor naționali. La întrebarea : ”Câtă încredere aveți în următoarele personalități politice”, Ceban o depășește pe Maia Sandu. El are 41% cotă de încredere, Maia Sandu 38%.
Normal, când este testată intenția de vot pentru postul de președinte, Maia Sandu conduce cu 28%, urmată de Igor Dodon 17% și Ceban 8%. Saltul pe care îl face Ceban și faptul că reușește să se consolideze ar trebui să dea de gândit Maiei Sandu și PAS-ului.
Dacă analizezi strict în parametrii de acum, poți spune că situația îi este favorabilă Maiei Sandu. Ceban fură voturi de la Dodon, sunt amândoi concurenți pe același segment electoral. Igor Dodon este un lider consumat, nu mai este un vector pentru partidul său. În viitoarele alegeri prezidențiale, o confruntare în turul 2, Maia-Dodon, aceasta câștigă fără mari emoții.
Ai putea spune că PAS și Maia Sandu trebuie să îl țină în viață pe Dodon, să îl lase să își continue activitatea politică. Chiar dacă sunt crize peste crize, chiar dacă Guvernul Gavriliță este impopular, faptul că PSRM nu face o schimbare de lider, îi ajută pe cei de la PAS.
Problema imensă ar putea să apară în momentul în care Igor Dodon nu mai poate candida la președinție. Dacă acesta este condamnat până atunci sau dacă Moscova îi ordonă să nu candideze și PSRM se adună în spatele lui Ceban, atunci jocul se schimbă.
La momentul actual, pare că PSRM nu îl mai înghite pe Ceban și acesta este văzut ca un trădător. Doar că, PSRM nu are alt prezidențiabil, nu are alt candidat care să îi poată lua locul lui Dodon. Partidul este blocat. Acest lucru îl știe și Moscova, îl știu și strategii ruși, îl știe și Dodon. Acesta însă nu poate renunța la o candidatură la președinție și nu se poate gândi la măsuri ce ar aduce un plus PSRM, pentru că îi e mai dragă libertatea.
Însă, nu trebuie să excludem la această oră un scenariu în care PSRM să se alinieze în spatele altui candidat, cum nici faptul că Ceban devine pe zi ce trece mai periculos pentru actuala putere. Iar calendarul alegerilor îl ajută pe acesta.
Ultimul sondaj este făcut de CBS Axa, iar poza pe care o vedeți mai jos reprezintă o evoluție de-a lungul timpului a Maiei Sandu și este dintr-un sondaj IMAS.

Lasă un răspuns