Mai putem spera la o alianță PNL-USR?
A apărut în spațiul public ideea construirii unei alianțe USR-PNL. Există oameni și în PNL care și-ar dori mai degrabă o construcție pe dreapta decât o continuare a coaliției cu PSD, așa cum există și lideri în USR care înțeleg că partidul este izolat și nu poate ajunge singur la guvernare.
Dar este posibilă o alianță între cele două partide? Și care ar fi momentul, acum la rotativă sau în preajma alegerilor?
Acum, o ipoteză de genul ăsta, ieșirea PNL de la putere pare total nerealistă. Cine ar putea forma majoritatea parlamentară care să voteze un guvern? PSD-AUR-UDMR? E total nefezabil. PNL-USR-FD-REPER-UDMR? Greu de zis, ar începe jocurile politice. Cine pune premierul, de ce UDMR ar susține o astfel de coaliție?
În cazul ieșirii PNL de la putere acum, s-ar ajunge la o criză politică cu rezultat necunoscut. Și de ce rezultat necunoscut, pentru că nu poți ști cu adevărat dacă se poate forma o majoritate, dacă se pot depăși barierele. Iar asta s-ar petrece acum când contextul geo-politic este extrem de ferbinte, când în Ucraina a început ofensiva rusă. Probabil, SUA ar spune sunteți nebuni cu totul. Singura țară stabilă din zonă se dinamitează singură și intră într-o criză politică majoră.
Ruptura dintre PNL și USR a creat niște frustrări enorme. Se poate vedea cu ochiul liber cum cele două electorate se urăsc. USR-iștii îi acuză de trădare pe liberali, îi acuză de hoție și corupție. Liberalii îi acuză pe USR-iști că nu au fost parteneri corecți. Nu contează cine are dreptate sau nu. Contează că s-a ajuns la o stare de spirit extraordinar de proastă. Atacurile USR la adresa PNL au produs cel mai mare damage la capitolul imagine, vezi cazul Bode. Poate unii lideri PNL pot trece peste asta, dar activul de partid, primarii liberali, nu ar înghiți o alianță cu USR. Pentru că și la nivel local, există în continuare aceeași adversitate care a trecut de multe ori cazul luptei politice. S-a ajuns efectiv la ură.
În cazul USR, putem vedea că electoratul acestui partid dă tonul de multe ori și impinge partidul spre acțiune. Sau, altfel spus, USR este dependent de reacția din on line a propriului electorat. Ar accepta electoratul USR o nouă alianță cu PNL? Eu zic că e aproape exclusă această variantă și primii care ar pune în pericol realizarea acestei alianțe sunt chiar simpatizanții USR.
E încă prea devreme pentru o astfel de alianță. Traumele rupturii sunt încă vii. Electoratul USR nu are încredere în PNL și ar reproșa asta lui Drulă, dacă acesta s-ar duce spre o alianță de acest gen. De altfel, tot discursul liderului USR s-a cantonat în zona ”PNL e mai psd-ist decât PSD”. Cum ar putea vinde acum idea unei alianțe cu PNL propriului electorat?
Să acceptăm idea că s-ar putea ajunge la un compromis între liderii partidelor care și-ar ignora electoratul. Cine ar da premierul? USR a spus sus și tare că nu mai acceptă o coaliție decât dacă are premierul? De ce ar ceda PNL premierul USR-ului acum?
Până la urmă, liberalii au și posibilitatea să meargă într-o alianță cu PSD, să formeze un nou USL, care le-ar da șansa să obțină mai mult decât dacă ar merge singuri.
Putem lua în calcul și o largă coaliție a dreptei și participarea într-o alianță așa cum a fost CDR-ul. O alianță în care să intre PNL, REPER, USR, FD, PMP. Este ea viabilă? Se pot pune la masă Ludovic Orban, liderii PNL, USR-iștii, Cioloș și cele două fracțiuni ale PMP – Cristi Diaconescu-Tomac?
Dacă ne uităm atent, între toți acești oameni există rupturi majore. Există orgolii, interese nesatisfăcute, trădări, invective adresate. Poți crede că absolut toți liderii ar trece peste aceste lucruri?
Greu de crezut, mai ales că dreapta s-a unit atunci când au fost lideri puternici la masă: Băsescu, Valeriu Stoica, Stolojan. Acum sunt lideri care la timpul lor au jucat emotional și mai puțin rational. Așa a făcut și Orban când a plecat din PNL, așa a făcut și Cioloș când a plecat din USR. Nu mai vorbesc despre PMP care se bate pe aproape nimic. Pune-i pe toți aceștia la masă și fă un algoritm corect de împărțire a posturilor. După aceea, cere de la electoratele tuturor să meargă la vot.
Cine garantează că acest” CDR” ar câștiga alegerile și ar obține un scor de 51% când ai partide de 20% de 10% și încă trei partide care sunt sub prag? Cine garantează că PSD nu va coopta PNL și după alegeri?
Iar toate acestea trebuie să se întâmple când nu mai există un pericol major în față. Când PSD nu mai e condus de un Adrian Năstase sau de un Dragnea, ci de un Ciolacu, care, ne place sau nu, a reușit să estompeze din negativul la adresa PSD. Ciolacu nu enervează ca Năstase sau ca Dragnea, Ciolacu nu e politicianul care să provoace ură. Poate nu îți place de el, dar nu îți vin dracii ca în cazul lui Dragnea.
Așadar, cam ăsta e terenul de joc: rupturi, trădări, orgolii și niciun pericol major în față. Active de partid necompatibile. Context geo-politic extern urât, care te impinge spre o coaliție cât mai stabilă și nu formată din 5 partide. Cetățeni cărora le-ai vândut ideea că asiguri stabilitatea și pe care acum i-ai minți dacă ai spune: mă rup de PSD și încerc o altă coaliție.
4 comentarii