Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Schimbarea lui Orban este doar o chestiune de timp!

Schimbarea lui Orban este doar o chestiune de timp!

Întâlnirea pe care a avut-o ieri Vasile Blaga cu foștii colegi din PDL reprezintă un semnal extrem de important. Chiar dacă mesajele date de fostul președinte PDL lasă loc pentru orice interpretare, chiar dacă Blaga a încercat să minimizeze rolul întâlnirii, faptul că evenimentul s-a produs în forma în care s-a produs, în sediul unde are biroul Ludovic Orban, fără ca acesta să participe nici măcar un minut la discuții, ne arată o delimitare a grupului pdl-ist de actuala conducere.

Despre tensiunile din interiorul PNL s-a vorbit mult în ultima vreme. Faptul că există o mișcare pentru debarcarea lui Orban de la șefia partidului nu mai este un secret pentru nimeni. Ieri s-a mai făcut un pas. Dacă fostul lider PDL a ajuns să organizeze această întâlnire, în acest format , înseamnă că tensiunile sunt deja prea mari. Blaga are prea multă experiență ca să nu își dea seama că, indiferent de mesajele pe care el le dă, în fața presei evenimentul în sine transmite în interiorul PNL următoarele lucruri:

  1. Atitudine ostilă față de Orban
  2. Grupul PDL stă strâns unit, ceea ce înseamnă o negociere de pe alte poziții
  3. Grupul PDL va decide momentul schimbării lui Orban

Cred că în acest moment, schimbarea lui Orban este doar o chestiune de timp. Schimbarea se va produce înainte de termen. Nu știm însă dacă se va încerca forțarea unui Congres Extraordinar în lunile următoare sau se vor aștepta alegerile Europarlamentare. O schimbare a lui Orban după Europarlamentare ar însemna și decontarea în totalitate de către actualul președinte a unui posibil eșec, pe care partidul l-ar putea înregistra. În cazul în care Orban ar fi schimbat acum, viitoarea conducere ar avea trebui să suporte costurile unui posibil eșec la Europarlamentare.

PNL încă nu și a revenit. Există o criză profundă în interior. Partidul nu își mai cunoaște electoratul, există o ruptură între baza partidului și conducere, sunt probleme în privința doctrinei, a managementului organizațional.

http://www.hrituc.ro/2018/06/29/orban-si-problemele-pnl-este-o-solutie-schimbarea-presedintelui-pnl/

Toate aceste lucruri trebuie reparate, ca PNL să poată obține un scor bun la alegerile europarlamentare, alegeri cu miză mică pentru români, unde este nevoie de o mobilizare extrem de bună a activului și a rețelelor de partid pentru atingerea obiectivului.

Morișca pentru schimbarea lui Orban s-a pornit. Cine îi va lua locul însă? Cred că aceasta este și problema foștilor pdl-iști care sunt învățați cu alt tip de leadership. La acest moment, PNL nu are un lider charismatic, un lider capabil să tracteze partidul. Orban trebuie schimbat cu un lider capabil să crească și să devină locomotiva partidului.

În săptămânile următoare, probabil taberele anti-Orban se vor concentra pe găsirea acestui lider. Fără un lider capabil să insufle încredere membrilor de partid, fără ca acel lider să aibă un profil bine conturat, să fi câștigat măcar o bătălie electorală la nivel local, schimbarea lui Orban rezolvă doar chestiuni de ordin intern și nu aduce niciun beneficiu în planul imaginii partidului.

Grupul fostului PDL și grupul fostului PNL trebuie să lucreze activ pentru găsirea unui lider capabil să ridice partidul și care să justifice, în ochii opiniei publice, de ce este nevoie de schimbarea unui președinte ales totuși cu 80 % din voturile unui Congres. Pe scurt, noul șef PNL trebuie să se dovedească mai bun ca Orban, din prima zi în care se propune suspendarea lui Orban și încep procedurile de convocare a Congresului Extraordinar.

Lasă un răspuns